En byskola med öppna läromiljöer

Klassrum på tre gånger 90 kvadratmeter, eller sex gånger 45 kvadratmeter. Nya Grännäs skola ger många möjligheter, men slösar inte med utrymmet.

Taket är färdigt lagt om en vecka och veckan därpå lyfter man bort tälttaket.

– Då blir nog byborna förvånade, säger rektor Pamela Bäckman. Många har frågat varför den nya skolan blir så stor. Och jag har svarat att det nog blir en högst vanlig liten byskola.

Nybygget står nu intäckt, som alla nybyggen i Borgå i dag, men när man gluttar under tältet kan man se att det är många fria meter mellan tälttaket och plåttaket.

Nya Grännäs skola har alla funktioner på bottenvåningen, högst upp under taket finns plats bara för ventilationsanläggningen.

Skolan ska bli inflyttningsklar till efter höstlovet i år, och det ser ut som om tidtabellen, och budgeten, skulle hålla.

Fint blir det

– Alla större arbeten ska vara klara före årsskiftet, säger projektchef Tony Lökfors. Vi börjar renovera det gamla stockhuset genast när barnen åker på sommarlov och det gamla stenhuset från 1950-talet rivs när det nya skolhuset är färdigt.

– Det enda som kanske måste skjutas fram till våren är gårdsplanens jordbyggnadsarbeten.

REKTOR. Pamela Bäckman, i bakgrunden, ser med förväntan fram emot höstlovet. Bild: Kristoffer Åberg

Eleverna i Grännäs skola har i dag en rätt så liten skolgård att springa runt, leka och spela på. Skolbygget intill har naggat gården i kanterna.

– Men nu när jag står så här litet högre upp från marknivån ser jag hur stor och fin vår nya gårdsplan ska bli. Vi kommer kanske att gå vilse, säger en glad rektor.

– Fint blir det.

Alla är nöjda

Lärare och elever gläder sig åt sin nya skola och står därför ut med en del tillfälliga besvärligheter.

– I höst får vi tränga ihop oss en del, säger Bäckman. Ettorna och tvåorna jobbar nu i stockhuset men renoveringen kommer att vara i full gång där i höst. Det gäller att få plats för dem i det gamla skolhuset tillsammans med treor till och med sexor, och i barackerna, där vi har ett stort klassrum.

– Men vi tar alla praktiska olägenheter med en klackspark. Alla är så nöjda över att vi snart kan flytta in i det nya huset.

Det nya huset kan ge plats för 90 elever. Just nu har Grännäs skola 70 elever och är en skola med en serie, det vill säga sex klasser med var sin klasslärare.

– Klassrummen är litet mindre än i skolor med 20 till 24 elever per klass, säger Tony Lökfors. Där räknar man med 55 kvadratmeter och här med 45 kvadrat.

Då utgår man från att varje klass har mellan 15 och 17 elever.

Gymnastiksal

Inne i den nya skolbyggnaden är det ännu nakna ytor som gäller. Golven i klassrummen får värmeslingor och isolering.

Värmen kommer från två jordvärmepumpar som kompletteras med elvärme. Solpaneler förser skolan med en del av den el som behövs.

TVÅ PLUS TVÅ. Här blir det två klassrum och längre bak två till, visar Tony Lökfors. Bild: Kristoffer Åberg

– Klassrumsdelen bildas av tre större enheter på 90 kvadratmeter var, visar Lökfors. Varje del får en skjutvägg på mitten. Då kan man undervisa varje klass för sig i egna klassrum, eller skjuta upp mellanväggen och få större öppna läromiljöer.

En rätt så stor gymnastiksal och en litet mindre matsal kan vid behov bli ett enda utrymme, till exempel för jul- och vårfester. En nedfällbar scen får plats mot fönsterväggen.

Till gymnastiksalen och omklädningsrummen kommer man också genom en helt egen ingång.

– Då kan vi spärra av resten av skolan och salen kan användas under kvällar och veckoslut, säger Lökfors.

Hav och skog

I det renoverade stockhuset planeras utrymmen för teckning, textilslöjd och en del utrustning för teknisk slöjd. De äldsta eleverna skjutsas till Epoon koulus slöjdsal vid behov.

Eleverna har själva fått vara med i planeringsarbetet alldeles i början och bland annat kommit med önskemål om lekredskapen på gården.

– Nu nyligen har elevkåren också sammanträtt för att ta ställning till interiörens färgsättning, säger Bäckman. Det blir blått och grönt, som i hav och skog, inget skrikigt.

Exteriörens färgsättning är inte helt klar. Taket är i alla fall rött och ytterväggarna är delvis i trä och delvis i ett stenmaterial.

TÄCKET PÅ. Om två veckor kommer man att lyfta bort tälttaket. Bild: Kristoffer Åberg

Trafiksäkerheten

I samband med den nya skolan ska det också bli säkrare att röra sig till och från de många skolbussarna.

– Staden har kommit överens med NTM-centralen att busshållplatserna och övergångsställena förbättras, säger Lökfors. Bussarna från båda hållen ska få längre hållplatser, där två bussar får plats efter varandra.

Man räknar med kostnader på 60 000 euro för trafiklösningarna. Borgå stad deltar i kostnaderna med hälften, eller högst 30 000 euro.