En byggprocess som kräver tid

TIO FULLT. Daniel Lång var Akilles bästa målskytt i hemmamatchen mot Atlas Akatemia. Bild: Andreas Sjöblom

Akilles handbollsmanskap är inne i ett utvecklingsskede. Det unga laget måste få matchrutin och några säsonger i ettan under bältet innan man på allvar kan börja snacka om att återvända till FM-ligan.

– Man måste vara realist. Jag tycker inte det är aktuellt att prata om ligaspel i det här skedet. Vi måste ge våra unga spelare tid att utvecklas, säger tränaren Petri Lindfors.

– Kanske vi kan ta återuppta diskussionen om två-tre år.

För Petri Lindfors har den här säsongen medfört stora förändringar. Den rutinerade spelaren valde att ta över tränaruppdraget efter att Thomas Lindström lämnat Akilles för att jobba hos Riihimäkiklubben Cocks.

– Visst kändes det lite ovant till en början och det var svårt att bara stå bredvid planen och ge direktiv. Jag tycker ändå att jag har utvecklats som tränare och hoppas att jag har spelarnas fulla förtroende.

Några större spelmässiga förändringar har Akilles inte genomfört under sin nya tränares ledning.

– Med undantag av några små nyansskillnader kör vi i stora drag med det koncept Lindström nötte in under sina år som tränare, säger Petri Lindfors.

Starkt hemma

Akilles har hittills spelat sex matcher i handbollsettan och vunnit sina samtliga hemmamatcher. I lördags tog grönskjortorna sin fjärde seger för säsongen då man tog ner tabelljumbon Atlas Akatemia med siffrorna 39-35 (20-17).

– Liksom siffrorna visar så gav försvarsspelet mycket att önska.

Matchinledningen var allt annat än imponerande från hemmalagets sida. Gästerna tillätts kruta på från alla håll och kanter och vid ställningen 5-9 var Lindfors tvungen att ta time out för att väcka sina mannar.

– Vi var alltför passiva och glömde att stiga emot deras skyttar.

Så småningom började Akilles få fason på sitt spel och knappade sakta men säkert in på gästernas försprång. Daniel Lång, som med sina tio strutar var hemmalagets bästa målskytt i matchen, satte 15-14 i den 26. spelminuten.

I dag kom vi inte riktigt i gång i första halvlek men efter paus tycker jag vi höll matchen i våra händer.

Det var samtidigt första gången Akilles tog ledningen i matchen. En ledning som man lyckades behålla matchen ut.

– Vi har många olika spelartyper i laget vilket ger oss olika alternativ. I dag kom vi inte riktigt i gång i första halvlek men efter paus tycker jag vi höll matchen i våra händer, säger Petri Lindfors.

För tillfället ligger Akilles på en tredje plats i tabellen.

– Vi vill absolut vara bland topp-tre också i slutet av säsongen. Det är minimimålet.

I paus uppmärksammade Akilles handbollssektion Gunnar Bomberg, som i går fyllde 70. Bomberg är en Akilleshandbollens stora profiler och var bland annat initiativtagare till föreningens handbollsskola som startade år 1993.

Utan Gunnar Bomberg skulle Akilles handbollssektion knappast kunna visa upp den bredd man har i dag.

Akilles-Atlas Akatemia 39-35 (20-17)

Akilles målgörare: Daniel Lång 10, Simon Blomfeldt 9, Ric Liljendal 3, Lauri Narinen 3, Philip Ahlgren 3, Felix Stråhlmann 3, Jasper Wahlström 2, Tom Mannonen 2, Henrik Mattsson 2, Lasse Narinen 1, Johnny Blomqvist 1.

Tabellen:

HC HIK 6 5 1 0 177-142 11

KyIF 7 5 1 1 207-188 11

Akilles 6 4 0 2 184-168 8

HK Pötsi 6 3 0 3 169-148 6

Dicken Ak. 6 3 0 3 152-165 6

Esbo IF 6 1 2 3 155-165 4

GrIFK 6 1 2 3 160-184 4

Atlas Ak. 7 0 0 7 188-232 0

Spelare: Lasse Narinen, Klaus Ahlgren, Simon Blomfeldt, Daniel Lång, Ric Liljendal, Robin Borgman, Lauri Narinen, Ilja Pjatakaov, Johnny Blomqvist, Aly Elmeaty, Tom Mannonen, Hwenrik Mattsson, Roy Liljendal, Philip Ahlgren, Sebastian Wedenberg, Felix Stråhlmann, Jasper Wahlström, Henri Storsjö.

Tränare: Petri Lindfors, lagledare: Christian Lindblad.

Mer läsning