En Borgålegend gick ur tiden

LEGEND. Arne Roms gick bort på fredagen. Här ställer han i ordning på åstranden år 1993. Bild: Arkiv / Patrik Lindström

Arne Roms somnade in i sitt hem förra veckan. Han var känd som företagare, men också som resenären som hamnade mitt i ett inbördeskrig.

Borgås företagarlegend Arne Roms gick bort på fredagen. Sonen Mikael Roms säger att situationen i slutändan blev den bästa möjliga. Arne Roms dog på soffan.

– Han var på läkargranskning på dagen, och man hittade inget fel. På kvällen satte han i soffan med familjen, och sade mitt i allt att "nu orkar jag inte mera". Där blev han. Han dog med stövlarna på, säger Mikael Roms.

Det är få Borgåbor som inte kommit i kontakt med Arne Roms. Han har haft tiotals företag – så många att Mikael inte ens minns alla. Men där fanns Union-bensinmacken i Estbacka, Löytöhalli, grillar, minigolfbana, spelhall och, kanske framför allt, uteserveringen på åstranden

– Han var först på åstranden, och det var i helsikes många år som han tvingades packa ihop allt till kvällen. På den tiden uppskattades inte området som i dag, säger Mikael.

Arne Roms var också en ivrig resenär, men siktade alltid på länder som inte var turistorter. I en video som börjat figurera på sociala medier berättar Arne för tv-kamerorna hur han fann sig i Tirana i Albanien när inbördeskriget bröt ut 1997. På videon ser man hur han bär sin karakteristiska mössa.

– Vi åkte dit utan att egentligen tänka på saken. Jag sade åt Tapsa att köpa biljetter genast. Att nu måste vi åka. På morgonen flyger vi. Det kan vara att vi tagit ett par drinkar för att få lite mod, säger Arne Roms på videon.

Han berättar hur fredagen i Tirana var lugn. Det var också lördagen, söndagen och måndagen. Men på tisdagen bröt kriget ut rejält. Han låg i hotellrummet och lyssnade på skottlossningen.

– Inte störde det nattsömnen. Jag satte bara högre ljud på teven.

Det var också på vippen att han skulle ha stannat kvar en längre tid eftersom man stängde flygplatsen. Av en slump träffade han ändå en finsk journalist på en bar, och hon lyckades få med Arne på en militärhelikopter till Tyskland.

– Resan var mycket lyckad, och jag fick fina minnen. Det blev ju nog lite spännande, och så fick jag flyga helikopter, säger Arne.

Också Mikael Roms minns hur pappan gillade att resa.

– Han ville ju åka till Tirana bara för att se hur bråkigt där var. Han och Tapsa, som jobbade med Arne, sökte sig alltid till riktigt jobbiga platser på sina resor, säger Mikael.

Arne Roms sörjs närmast, utöver alla vänner, av frun Stina, sönerna Mikael och Markus, fyra barnbarn och deras barn och halvsystern Carina med barn.

Mer läsning