En bok för dem som är nyfikna på Donner

MELLAN FAR OCH SON. I 14 brev talar Rafael och Jörn Donner med och ibland förbi varandra i boken Innan du försvinner. Ulla Donner står för Förlagets fotoomslag. Bild: Niklas Sandstrom

I fjorton brev talar far och son Donner med varandra om livet. Boken Innan du försvinner är så pass underhållande att man kan rekommendera den för alla intresserade av namnet Donner.

Jörn Donner känner de flesta i hans multipla roller som filmregissör, författare, samhällsdebattör, politiker och provokatör. En riktig kändis i ordets rätta bemärkelse.

Mindre känd, men inte helt obekant, är hans yngste son, filmregissören och chefredaktören för Studentbladet, Rafael Donner (f. 1990). I boken Innan du försvinner diskuterar far och son med varandra om livet i fjorton brev.

Varför frågar man sig kanske? Jo namnet Donner säljer och det är dessutom hög tid att smida medan järnet är varmt, det vill säga. Jörn Donner finns inte kvar så värst länge till. Därav också bokens titel Innan du försvinner.

Om Jörn Donner, som har fyllt 85 i år, i egenskap av en osedvanligt flitigt skrivande människa på sin ålders höst kan stoltsera med en massa böcker, steg sonen Rafael i rampljuset i år då han utkom med sin debutbok i essäform med titeln Människan är ett känsligt djur. Fadern låg för all del inte heller i år på latsidan. I våras utgav han romanen Blod är tunnare än vatten.

Spretig diskussion

I breven tar de på sätt och viss mått på varandra genom att diskutera och kommentera en massa skilda ämnen såsom uppväxten, familjelivet, manligheten, yrkesvalet, #metoo, åldrande och död.

Rafael Donner är i boken för det mesta den som ställer frågorna som fadern Jörn förväntas besvara. Och visst gör han det men inte som man tänkt sig, utan oftast kryddat med anekdoter och de för Jörn Donner typiskt oväntade utvikningarna och tillbakablickarna ur eget liv.

Mitt intryck av Jörn Donner har förstärkts under åren och forsätter att göra det i boken.

Fram träder nämligen en beläst, snabbtänkt, munvig och humoristisk kulturpersonlighet som med sitt ibland rätt mustiga språk och sina provokativa vändningar håller läsarens intresse vaket. Han är självironisk och inte sen att parodiera sig själv och klarar av att tala om såväl åldrande som död utan att förfalla till någon som helst sentimentalitet; tanken går inte för inte till Tove Jansson. Dessutom är han hederlig också när han skriver.

Olika infallsvinklar

Infallsvinklarna är på grund av skillnader i ålder och uppväxt givetvis olika för far och son. Rafael Donner tar fadern in i #metoo-eran, och funderar bland annat om Jörn kan kallas en kulturman. Rafael lyfter i flera omgångar upp "problemet" med att i högre grad framstå som son till en kändis än som den person han egentligen är.

Han beskriver vältaligt sina privilegier som ekonomiskt trygg, vit och heterosexuell och drar sig inte heller för att konstatera hur han som yngre i skolan betraktades som en känslig lipsill. Det står fullständigt klart att Rafael fortfarande anser sig som den känsliga, unga mannen som tvingades växa upp i en machokultur.

FAKTA

Innan du försvinner.

Brev mellan son och far.

Brevväxling mellan Jörn och Rafael Donner.

Utgiven på Förlaget, 155 sidor.

Intressant nog

Sonen uppskattar inte allt som pappa Jörn står för eller har gjort – vad annars? – men det känns sympatiskt när han försvarar fadern då han i fjol väckte en massa ont blod och skapade rubriker när hans dotter dog och han vägrade gå på hennes begravning. Boken kommer med information som gör att man börjar förstå Jörn Donners agerande. Därmed inte sagt att Jörn Donner inte gjort misstag, speciellt i bokens första del läxar sonen på sitt belevade sätt upp sin far om föräldraansvar.

Mot slutet av boken berör Jörn Donner sina utmattningssymptom, han talar vist om sin arbetsmoral, om ålderdom och död men kastar gärna ur sig fraser som: "Jag har sett död, jag har sett många fittor och kukar. Jag har sagt nej till ett antal kvinnor. Ett antal kvinnor har sagt nej".

Om boken inte är någon brevväxling på lika villkor och man ibland talar förbi varandra är den i alla fall så pass intressant att man kan försvara Förlaget M:s utgivning av boken för en större allmänhet.