En blytung säsong – men Butchers kan ännu gå till slutspel

FRÄMMANDE ROLL. Wide receivern Mikko Seppänen fick axla rollen som quarterback i grundserieavslutningen mot Royals. Bild: Tommi Willberg

Butchers grundserieavslutning bjöd på två skadade nyckelspelare, en tapper kamp och en sjunde förlust för säsongen.

Butchers senaste månad har varit minst sagt turbulent. En berg- och dalbana med brakförluster, avstängningar och en livsviktig seger mot värsta rivalen Saints. Säsongens sista grundseriematch mot Vasalaget Royals följde samma dramatiska noter. Tyvärr nådde berg- och dalbanan sin lägsta punkt genast i första quartern då quarterbacken Janne Lehtinen och runningbacken Darion Hall skadade sig. En enorm smäll för ett annars också sargat Butchers.

– Det har varit helt jävla tungt, säger Butchers chefstränare Jimi Roiko och skakar bistert på huvudet.

– Vecka efter vecka knogar vi på och nu går QB:n och runningbacken sönder i första quartern. Det är inte mycket man kan göra.

De första uppgifterna tydde på en hjärnskakning för Lehtinen och en nyckelbensskada för Hall. Trots de förödande skadorna bjöd Butchers upp till kamp mot Royals som i och med segern säkrade tredjeplatsen i Lönnligans grundserie.

Royals inledde starkt och ledde med en tidig touchdown och hade med sig 7–0 i paus. I tredje quartern avgjordes matchen med ytterligare två touchdowns av gästerna. Daniel Luomas 86-yardslöpning och Joni-Petteri Malkas extrapoäng piffade upp slutsiffrorna till 7–21.

– Killarna spelade jävligt bra med tanke på utgångsläget och med tanke på hur matchen började, säger Roiko.

Utgångsläget var sannerligen inte det lättaste: en ödesmatch med ett trött, sargat lag som dessutom varit i blåsväder på grund av numera före detta spelaren Roman Runners otyg.

– Det var ett ofattbart hjärnsläpp av killen. Vi ville att han får en lång avstängning, säger Roiko och syftar på Runners över ett år långa avstängning som han fick på grund av att han rev hjälmen av sin motståndare och slängde hjälmen på denne.

"Vårt öde är i andras händer"

Butchers saldo i årets grundserie blev tre segrar och sju förluster. Men osannolikt nog lever hoppet om en slutspelsplats. Butchers kämpar om fjärdeplatsen med Tammerforslaget Saints, som Butchers för en dryg vecka sedan slog i en thriller med 22–20.

– Vårt öde är i andras händer. Vi får se hur det går, säger Roiko.

Saints har två matcher kvar: på söndag mot jumbolaget Crocodiles och nästa torsdag borta mot grundserietvåan Steelers. Resultatet mot Crocodiles spelar ingen roll med tanke på slutspelskampen. Men om Saints slår Steelers, som inte har något att spela för i sin sista match, går Saints till semifinal med samma poängsumma som Butchers.

Då lag slutar på samma poängsumma är en faktor som avgör motståndarnas segerprocent i de vunna matcherna. Butchers och Saints har segrar över varandra och över Crocodiles. I nuläget vippar vågskålen mot Butchers tack vare bortasegern över Royals (4–5 i facit) den 20 maj. Men om Saints slår Steelers (7–2) är det fördel Saints som gäller.

Vare sig Butchers eller Saints går till slutspel skrivs ett stycke Lönnligahistoria i höst. Aldrig någonsin, med detta seriesystem, har ett lag gått till semifinal med en segerprocent på 30.

Butcherstränaren Roiko summerar den möjligtvis historiska grundserien 2018:

– Det hade kunnat gå bättre.