En anställd på serviceboende coronasmittad

En av de anställda på koncernen Vetreas serviceboende för funktionshindrade i Gammelbacka har testat positivt för covid-19. En annan i personalen har utsatts för smitta, och nu har både resten av personalen och klienterna testats.

Serviceboendet Vetrea Elo Albert ligger intill Svalåkerns servicehem i Gammelbacka och öppnade för omkring ett halvt år sedan. På boendet finns 17 platser.

Det positiva provsvaret gavs på lördagen. I ett meddelande skriver ledaren för boendet att en annan anställd kan ha utsatts för smittan, men att klienterna inte har det. Man har nu vidtagit extra säkerhetsrutiner. Bland annat använder man engångsskydd och följer nog med hur läget utvecklas, och man gör allt för att smittan inte ska spridas.

Borgå stads infektionsläkare Jeff Westerlund har lugnande besked.

– En person har testat positivt, och en är försatt i karantän efter att eventuellt utsatts för smittan. Jag tror inte det kommer fler, men alla har testats i dag (måndag) för säkerhets skull. Resultaten kommer på tisdagen, säger Westerlund.

Westerlund ser att epidemin aningen lugnat sig i Borgå.

– Mängden tester har sjunkit och vår politik att alla som känner sig sjuka testas har inte förändrats, säger han.

Förra veckan gjordes cirka 160 tester mot 200 veckan innan.

Vetreas serviceboende Albert ligger intill Svalåkerns servicehem och erbjuder personer med funktionshinder som uppstått genom en olycka eller av en neurologisk orsak ett självständigt serviceboende.

Mer läsning