En annorlunda sommar

Jag är en av de lyckligt lottade som har ett sommarjobb några veckor den här sommaren. Att få bekanta sig med arbetslivet är viktigt för ungdomar och det kan man göra genom att ha ett sommarjobb.

Men den här sommaren är det svårare för ungdomar att få ett sommarjobb. Många företag har inte haft möjlighet anställa sommarvikarier eftersom de har varit tvungna att permittera sin ordinarie personal.

Det var många som ville få sommarjobb i Borgå stad, över 500 personer sökte de 100 platser som staden erbjöd. Det var redan svårt för många att få ett sommarjobb och viruset har inte gjort det lättare. Ju yngre man är desto svårare är det att få ett sommarjobb.

De som har ett sommarjobb har haft tur och jag tror att de uppskattar arbetsplatsen väldigt mycket. Det är synd att alla ungdomar som har sökt sommarjobb inte kommer få ett jobb. Då missar de den erfarenhet de får ut av ett sommarjobb. Dessutom får man betalt för det jobb man gör och ifall ungdomar har sett framemot att köpa något som kostar mycket kan de kanske inte köpa det. Själv tänker jag spara den lön jag får till en framtida resa.

Det var redan svårt för många att få ett sommarjobb och viruset har inte gjort det lättare.

Den här sommaren är väldigt annorlunda jämfört med tidigare på många sätt, många stannar hemma och har kanske ingenting att göra. Men det finns saker man kan göra för att tjäna pengar, även om man inte har ett jobb. Man kan till exempel sälja gamla saker man har hemma eller klippa andras gräsmattor. Under dessa exceptionella tider måste man vara kreativ ifall man vill tjäna en slant.

Nästa sommar är jag 17 år. Jag undrar hur nästa sommar kommer se ut. Kommer det vara lika svårt som den här sommaren att hitta jobb? Det kan ingen svara på i nuläget men jag hoppas att det kommer vara som vanligt, att de som verkligen vill ha sommarjobb får det också. Att ha ett sommarjobb är viktigt för oss unga och man får mycket ut av det. Den erfarenhet man får kan hjälpa i framtiden och då är man tacksam för det jobb man har haft.

Skribenten är anställd på Östnyland med stöd av sommarjobbssedel.

Mer läsning