Emsalö musikfestival äger rum också den här sommaren – och igen för båtfarare

Violinisten Linda Hedlund spelar i Gamla kyrkan i Helsingfors. Bild: Mia Koponen

Emsalö musikfestival organiserar en konsert för båtfarare.

Emsalö musikfestival sparkar i gång den 22 juli, då med en konsert i Borgå Domkyrka. Där får man lyssna på verk av bland andra Mozart. Claudi Arimany (flöjt) är en av de främsta spanska solisterna och kommer att framföra bland annat verk för två flöjter och piano.

Den 23 juli blir det däremot en konsert för båtfarare i Ankarvik, Emsalö (N 60°15.62 E 25° 39.96). Villakonserten organiseras till havs, vilket betyder att eventuella restriktioner inte gäller. Man kan anlända till Ankarvik roendes, med motorbåt eller till och med seglandes, för att sedan kasta ankar och njuta av musiken i sin egen båt.

Claudi Arimany är en av de främsta spanska solisterna och kommer att framföra bland annat verk för två flöjter och piano. Bild:

Konserten är gratis och varar ungefär en timme. Det serveras kaffe med tilltugg för åhörarna från bryggan i Ankarvik från och med kl. 17.30. På programmet står bl.a. kända operettarior och sånger inspirerade av havet, tolkade av Angelika Klas.

Den traditionella sommarkonserten på Midgård lördagen 24 juli strömmas på nätet, men publik släpps in enligt möjlighet. Den franska gitarrkvartetten Aighetta framför ett program med egna arrangemang av bland andra Kurt Weills och George Bizets musik, samt sina egna kompositioner.

På söndag, den 25 juli, blir det musik i Emsalö kapell under ledning av Olli-Pekka Tuomisalo (saxofon). Konserten kan endast ses som strömmad.

På tisdag, den 3 augusit, är det sedan dags för konsert i Gamla kyrkan i Helsingfors (programförsäljning vid dörren). Konsertens tema är Lasse Lucidor vars poesi för fram många universella teman. Man lyfter fram bland annat mångfald, individens och artistens frihet, ensamhet samt uteslutning. Dikterna är livsbejakande till sin karaktär och humoristiska samt medryckande utan den för tiden typiskt formella eller festliga styvheten. Den här "Om jag bekymrade mig, skulle jag bli galen"- aktiga uppriktiga frispråkigheten, tilltalar den moderna lyssnaren och passar även bra som sångtext. Därtill ger 1600-tals svenskan sin säregna stämpel till texterna. Till dessa texter har Carita Holmström komponerat en helt ny sångserie för Sam Taskinen basbaryton, Linda Hedlund barockviolin och Assi Karttunen cembalo.

Den 17 augusti uppträder Helsinki Baroque & Classic Ensemble med en konsert i samarbete med Aino Ackté festivalen i Café Sonck, Berghälls kyrka i Helsingfors. Ensemblen består bland annat av medlemmar av Helsingfors stadsorkester och Radions symfoniorkester, som har specialiserat sig på uruppförandepraxis av barock- och klassisk musik. Denna sommarkvällskonsert presenterar musikaliska pärlor från barockens tidevarv. Vi hör bland annat Leclairs violinkonsert och musik av Corelli.

Emsalö musikfestival börjar torsdagen den 22 juli med en konsert i Borgå Domkyrka klockan 19 (fritt inträde).

Fredagen den 23 juli klockan 18 organiseras en konsert för båtfarare i Ankarvik (N 60°15.62 E 25° 39.96). Konserten är gratis och varar ungefär en timme

Den traditionella sommarkonserten på Midgård äger rum lördagen 24 juli klockan 17. Konserten är strömmad, men publik släpps in enligt möjlighet. Länk: www.lindahedlund.com/emasalo-music-festival.

Tisdagen 3 augusti kl. 19: konsert i Gamla kyrkan i Helsingfors

Den 17 augusti kl 19 uppträder Helsinki Baroque & Classic Ensemble med en konsert i samarbete med Aino Ackté festivalen i Café Sonck, Berghälls kyrka i Helsingfors. Reserveringar och biljetter: www.acktefestival.fi