Emmanominering för lokal barnorkester

EMMA-CHANS. Robin Hund & Hans glada orkester, det vill säga Borgåborna Tomas Järvinen och Henrik Strang är, som första finlandssvenska barnorkester, nominerad till en Emma i kategorin "årets bästa barnalbum". Bild: KSF-arkiv/Johannes Tervo

Robin Hund & Hans glada orkester är nominerad för det inhemska musikpriset Emma. Samtidigt är gruppen den första finlandssvenska barnorkestern att få en nominering, det för albumet Alla ropar ett hej!.

– Det känns jättebra att få erkänsla för vår musik, också om det inte är orsaken till att vi håller på, säger Tomas Järvinen, också känd som Robin Hund i Robin Hund & Hans glada orkester.

Den Borgåbaserade gruppen, där den andrahalva heter Henrik Strang, alias Bob Katt, kom 2012 ut med sitt först album Hundar & katter och sedan dess har det rullat på. Barnorkestern har turnerat flitigt i Svenskfinland och gett bland annat julalbumet Sju dagar tills tomten kommer (2014) och det svängiga och rytmiska albumet Händerna upp i luften (2015).

Emmanomineringen kom för plattan Alla ropar ett hej!, som orkestern gav ut i våras – ett för orkestern typiskt album sett till den medryckande musiken och de finurliga texterna. Samtidigt släpptes en animerad musikvideo till titellåten.

– Det är väldigt kul att någon annan märker det man gör. Och förstås är det roligt att som en finlandssvensk barnorkester figurera bland Finlands största musikstjärnor. Det är ett trevligt sällskap att vara i, säger Tomas Järvinen.

Årets barnalbum?

Robin Hund & Hans glada orkester är nonimerad inom kategorin "årets barnalbum" och går där upp mot tre andra kandidater. Bakom tidigare Emma-vinnande barnalbum hittas barnorkestertoppar som Hevisaurus, Pikku-Orava och Satu Sopanen & Tuttiorkesteri.

För tillfället håller Robin Hund & Hans glada orkesters musik på att avsluta sin julturné, dessutom har gruppen ett större animationsprojekt på gång.

– Det handlar om interaktivitet på scenen. Vi kommer att projicera en video på scenen och göra det möjligt för publiken att prata till exempel med animerade kossor och med våra alter egon. Tanken är att det ska ge våra konserter ett nytt djup, säger Järvinen och tillägger:

– I samband med att animationsprojektet bli klart i vår kommer vi också att ge ut en ny singel.

Namnen på artisterna och orkestrarna som är nominerade för en Emma avslöjas just nu på en presskonferens. Tyvärr är Robin Hund & Hans glada orkester inte med: Tomas Järvinen är sjukledig från sitt jobb som kulturproducent och verksamhetsledare vid Finlands Svenska Ungdomsförbund medan klassläraren Henrik Strang undervisar sina elever.

Emmagalan, som i år ordnas den 3 februari på Espoo Metro Areena, är Finlands mesta pris inom musikbranschen och delas ut till framstående finländska musiker som har utmärkt sig under det gångna året. På galan uppträder bland annat Alma, Mikael Gabriel, Isac Elliot, Suvi Teräsniska och Vesala.

Emmapriset grundades 1983 och har delats ut årligen bortsett från åren 1988–1990. En Emma för bästa barnalbum delades ut för första gången 2004.

Årets Emmagala är den 31:a i ordningen.

Mer läsning