EM-klara Kuivisto: "Nu kan jag njuta igen"

REKORD PÅ REKORD. Sara Kuivisto får igen klä på sig Finlands färger då hon är klar för EM i Berlin. Bild: Mikael Finell

Sara Kuivisto har varit i grym rekordform hela sommaren. Men hon var långt ifrån nöjd. Tills hon krossade EM-gränsen på 1500 meter.

Personliga rekord på 600 meter och på 3000 meter, hela tre förbättringar på rekordtiden på ena huvudsträckan 800 meter. Akilleslöparen Sara Kuivisto har haft sitt livs sommar.

Men nöjd var hon inte. Tvärtom.

De senaste månaderna har hört till karriärens mest stressfyllda för den 26-åriga medeldistanslöparen.

– Det var trist. Jag löpte personbästa men kunde inte alls vara glad utan var bara besviken i stället. Efter loppen hackade jag på mig själv och tänkte bara att "hur kan du vara så dålig?". Jobbigt, säger Kuivisto om den fina säsongsinledningen.

Varför då? Jo, Kuivistos stora mål för säsongen var att klara EM-gränserna på 800 och 1 500 meter. Då rekordtiderna inte underskred tiderna 2.02,50 respektive 4.12,00 spelade rekorden ingen roll.

Glädjetårar i Barcelona

Men i Barcelona förra veckan förändrades allt. Kuivisto gjorde ett kanonlopp i tufft internationellt sällskap på 1 500 meter och kom i mål med en tid över tre sekunder under EM-gränsen.

– Det gav en sinnesfrid. Löpandet hade förvandlat sig till en jakt på gränserna. Nu kan jag njuta igen. Jag var nära EM-gränsen på 800 meter också (2.02,94). Det grämde men missnöjet försvann då jag klarade kvalgränsen på 1 500 meter.

– Loppet i Barcelona var ett drömlopp. Sådana måste man få. Jag hakade på och hängde med i farten. Jag var lite försiktig och hade kanske kunnat göra en bättre tid men jag ville vara säker och göra en bra tid. När jag såg tiden (4.08,96) var jag lättad då jag jagat den jäkla gränsen så hårt. Sedan kom glädjetårarna, berättar Kuivisto.

Kuivisto är officiellt ännu inte uttagen till truppen till EM i Berlin, men blir det efter helgens FM i Jyväskylä där hon som regerande dubbelmästare löper bägge sträckorna. Det blir ett lopp per dag med 1 500-meterfinalen som första sträcka på fredag kväll.

Kalevaspelen ett bra genrep

Kuivisto har i teorin inte räknat bort att klara EM-gränsen på 800 meter men i praktiken är det näst intill omöjligt att med ett sololopp nå gränsen. Det är favoritsträckan 1 500 meter som gäller. Men målet i Kalevaspelen är givetvis ändå två guld. Någon press känner Kuivisto ändå inte.

– Jag känner mig lugn. Jag kan bara löpa och njuta. Någon kunde stressa över att försvara FM-guld på två sträckor men inte jag, säger hon.

Den tajta tidtabellen i Jyväskylä blir en bra förberedelse inför EM där heaten på 1 500 meter löps på fredag och finalen under kvällspasset under den avslutande söndagen. Efter Kalevaspelen blir det en träningsperiod med all fokus på EM-debuten på 1 500 meter.

Mer läsning