Elva förmågor vill kamma hem titeln som Borgås bästa trubadur

GULDSTRUPAR. Här är det elva förmågorna som aspirerar på titeln som Borgås bästa trubadur 2019. Bild: Fotomontage: Ida Mickelsson

Borgås bästa trubadur utses i år för andra gången i ordningen. Nu är det klart att elva guldstrupar tar mått av varandra på Grand första helgen i februari.

– Elva anmälningar har kommit in på utsatt tid, säger Nadina Vihinen, verksamhetsledare på Kulturhuset Grand.

Att elva artister, eller elva framträdanden för att vara exakt, gör upp om titeln Borgås bästa trubadur 2019 skvallrar samtidigt om att trubadurtävlingen kommit för att stanna. Fjolårets tio artister har blivit elva och bland dem finns det både mer och mindre kända förmågor.

– Tre av dem som anmält sig var med också i fjol, resten är nya i tävlingen, säger Vihinen.

Den första upplagan av trubadurtävlingen blev en omedelbar publiksuccé, och det är orsaken till att man i år byter ut det trånga kabinettet mot den stora salen på Grand. Det blir en cirka två timmar lång show där de tävlande trubadurerna uppträder med två låtar var.

Sångtätt upplägg

Som konferencier fungerar Klaus Suhonen, och man kommer att köra med upplägg där tävlingen delas in i tre block där 3–4 artister uppträder per block.

– Det blir lite paus mellan blocken så att artisterna och publiken kan ta sig en liten bensträckare. Det ger också juryn en chans att diskutera trubadurernas framträdanden längs med tävlingen, säger hon.

Juryn består av Nadina Vihinen, Jan-Erik Mansikka, styrelsemedlem i Kulturföreningen Grand, samt den regerande Borgås bästa trubadur – fjolårsvinnaren Stefan Paavola. Paavola kommer också att bjuda på ett sångnummer under tävlingens gång, dessutom kommer ytterligare en gästartist att ses på Grands scen.

– Publiken får också vara med och rösta på sin favorit. I fjol var det Littlevalley Country Duo från Liljendal som var publikfavorit, säger Vihinen.

Inom de närmaste veckorna kommer namnen på de elva trubadurfinalisterna att offentliggöras, och den 1 februari avgörs det vem som är Borgås bästa trubadur 2019. Utöver ära och berömmelse premieras vinnaren med en konsertkväll på Grand.

Elva artister eller grupper deltar i tävlingen Borgås bästa trubadur som ordnas på Kulturhuset Grand fredagen den 1 februari klockan 18.

De som deltar är Anssi Kamula, Mats Fontell, (Risto) Ripa Koskelainen, The Capo Duo (Dan Rönbacka & Sebastian Nordman), Eivor Ewalds, Janne Sundell, Siri & Peetu (Widestam), Kamu (Stråhlmann), Riitta Leivo & Anne-Marie Keckman, Leif Bagge och Jan Furustam.

Det är fritt inträde till tävlingen och man kan hämta ut platsbiljetter (högst 4 per person) på Grand-Luckan, öppet vardagar klockan 12–17.

Observera att biljetter inte kan bokas per telefon eller e-post. Om det finns biljetter kvar delas det ut vid dörren före tävlingens början.

Arrangör är Kulturföreningen Grand i samarbete med Rafael's Steakhouse.