Elfte gången för Öppna trädgårdar

SNART BÖRJAR DET. Ett gäng glada trädgårdsentusiaster inför sommarens evenemang. Bild: Öpna trädgårdar i Lovisa

Femton trädgårdar i Lovisa öppnar sina portar söndagen den 28.5, 4.6 och 11.6. Evenemanget inleds med plantförsäljning på Lovisa torg på lördag klockan 10-13.

Trädgårdsintresset är stort i Lovisa och det har resulterat i Öppna Trädgårdar som alltså ordnas redan för elfte gången i rad. 

På lördagens plantförsäljning kan man fynda fina plantor. De klarar av vårt klimat och är livsdugliga. 

I Lovisa centrum och runt omkring i bygden öppnar sedan hela 15 trädgårdar sina portar under tre söndagar. Även nya besöksmål finns med.

Trädgårdarna håller också öppet under riksomfattande temadagen Öppna Trädgårdar söndagen den 2 juli klockan 12-18. Temadagen ordnas av Trädgårdsförbundet. En del av trädgårdarna är öppna också i samband med evenemanget Rosor och Trädgårdar den 1 -2 juli. Inträdet är fritt.

Tematrädgårdar

Trädgårdarna har olika karaktär, det finns allt från mindre egnahemsträdgårdar till stora visningsträdgårdar. De har i allmänhet något tema eller så har ägarna ett specialintresse som syns.

Det bjuds på kaféer och konstutställningar och glasentusiaster presenterar sina alster. Plantförsäljning och försäljning av vackra trädgårdsrelaterade inredningsprylar ordnas också.

Utbudet kompletteras med kostnadsfria expertföreläsningar och två workshoppar för allmänheten. Föreläsningarna ordnas på söndagarna med början klockan 11. Workshopparna hålls klockan 11-14.

Öppna och kostnadsfria expertföreläsningar och verkstäder ordnas i samarbete med stadens två medborgarinstitut.

Exempelvis söndagen den 4 juni berättar trädgårdsentusiasten Aarno Saarinen om kompostering. Adressen är Sparvvägen 9.

Söndagen den 11 juni föreläser biologen Leena Luoto om bekämpning av skadedjur och växtsjukdomar utan gifter. Föreläsningen är på finska och adressen är Harjurinteen koulu, Bangatan 1. Efteråt blir det rundvandring i trädgårdarna.

Handgjort papper

Söndagen den 11 juni klockan 11-14 är det papperssmeden Seppo Halavainios tur att ordna workshop om handgjort papper av trädgårdens material. Ett dussin deltagare ryms med. Anmälan behövs på förhand senast den 5 juni (040-730 9646).

Platsen är Villa Aaltonen vid Långgränd 12.

Söndagen den 2 juli klockan 11-14 berättar mosaikkonstnären Teija Kaarre om hur krukor kan förnyas.

Det gäller att ta med en egen kruka som är högst 15 centimeter i diameter. Läraren har till salu mosaikbitar, lim, fogmassa och annat behövligt material. Anmälningar bör göras till Anneli Sjöholm eller till telefonnumret 044 258 2064 senast den 26.6. Ett begränsat antal deltagare ryms med.

Platsen är Lovisa svenska medborgarinstitut, Brandensteinsgatan 21.

Mera information går att få på www.avoimetpuutarhatloviisa.com.

Mer läsning