Elfel orsakade brand i Strömfors – byggnaden kan repareras

Förutom från Räddningsverket i östra Nyland deltog även enheter från Strömfors och Elimäki i släckningsarbetet. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Det var vid halv fyratiden på fredagseftermiddagen som räddningsverket larmades till ett egnahemshus i Svenskby i Strömförs i Lovisa där en eldsvåda hade brutit ut.

Enligt Loviisan Sanomats uppgifter ligger 60-talshuset ganska avsides vilket ledde till att det tog ungefär en halvtimme innan de första enheterna hann fram till byggnaden. Invånaren var inte på plats då branden bröt ut, räddningsverket larmades av någon i grannskapet.

Den jourhavande brandmästaren Petri Lyttinen säger till ÖN att brandplatsen undersöks närmare på måndagen men att brandorsaken misstänks vara en lampa i trappan som leder till andra våningen.

Att elapparater ger upphov till eldsvådor är enligt honom inte ovanligt.

– Bland bränderna orakade av elapparater är kortslutningar av olika slag de vanligaste. Blixtnedslag orsakar också en del bränder, likaså att elsystemet används på fel sätt. Ibland leder också hemgjorda installationer till bränder, men det är inte så vanligt.

I Strömfors verkar husägaren haft tur i oturen eftersom eldsvådan inte började sprida sig. Enligt Loviisan Sanomat var till och med släckningsmanskapet överraskade av att skadorna blev såpass små även om lågorna till en början slickade takskägget.

– Nedre våningen fick en del rök- och vattenskador men visst är det möjligt att göra huset beboeligt igen. En del reparationer behövs ändå, säger brandmästare Jouni Virta till tidningen.