Elever fotograferade staden i svartvitt

DIMHÖLJE. Det ligger en trolsk, lite kuslig stämning över Lia Sivèins svartvita fotografi. Bild:

Lyceiparkens skolas åttonde- och niondeklassare med ämnet Bilden i media som tillval ställer ut en serie svartvita fotografier i Kulturhuset Grands entré.

Det är en mörktonad stad som träder fram på fotografier. "Kanske för mycket mörker" som eleverna själv beskriver utställningen som går under namnet Svartvita bilder från ett dimmigt Borgå. Eleverna har funderat på vad det innebär att se världen i svartvitt och de har också utforskat hur man kan förbättra kontrasten i en bild utan att gå miste om dimmans mjukhet.

"Rönnbärsrött och himmelsblått har fått försvinna och ge plats för spelet mellan ljus och skugga" belyser eleverna själva sina fotografier. Genom att aktivt arbeta med och reta synsinnet har de övat upp förmågan att upptäcka motiv som gör sig bra i svartvitt. Resultatet en serie stämningstäta bilder där vissa kunde vara scener ur en film noir eller kanske en ingång till nya berättelser.

Lypa-elevernas fotografier visas fram till den 25 november. Utställningen är ett samarbete mellan UngInfo och Lyceiparkens skola. ÖN

Mer läsning