Ekologiskt kött på tallrikarna i skolor och daghem

Närproducerat. På onsdag serveras charolais-kött från Bosgård i skolorna och på daghem i Borgå. Bild: Mostphotos

På onsdag får barnen i Borgå en speciellt fin festlunch. Förutom att vi då firar Finlands 101-årsdag uppmärksammas också att det serverats gratis skolmat i 70 år.

Det serveras gräddig Borgågryta, tillredd med lokalt ekologiskt kött. Bosgård nära Sannäs har förberett sig på att leverera 890 kilo charolais-nötkött redan en tid. Beställningen gjordes för nästan ett år sedan.

Vegetarianerna i sin tur får gulasch gjord på bondbönor från Borgnäs. Som efterrätt får alla en Brunbergs kyss.

– Att öka användningen av närproducerat har länge varit en viktig målsättning får oss. Utmaningen har varit att hitta lämpliga producenter. Förpackningsstorleken och användningsegenskaperna ska lämpa sig för produktion av flera tusen portioner, säger kostservicechef Leila Korhonen från Borgå lokalservice i ett pressmeddelande

Viktigt med inhemskt

I Borgå äter man dagligen 9 500 lunchportioner i skolorna och i daghemmen. De stora volymerna gör det mer krävande att använda lokalt producerad mat.

– För tillfället kan ingen köttproducent i Borgå regelbundet leverera de mängder råvara som centralköket behöver. Utmaningen är densamma för många andra råvarugrupper, konstaterar Leila Korhonen.

– Trots att vi inte kan servera närmat hela tiden är inhemska råvaror viktiga. Vi använder inhemskt kött, trots att det är ofta är dyrare än kött från utlandet. Bär, rotsaker och grönsaker är inhemska och mjölkprodukterna beställer vi från Sibbo, fortsätter Korhonen.

Mer läsning