Ekologisk hårvård är en helhetsupplevelse

VÅRDAR. För ekofrisörerna Vilma Evertson, t.v., och Sara Hollmerus är ett holistiskt synsätt a och o. Bild: Kristoffer Åberg

Sara Hollmerus och Vilma Evertson är nyblivna ekofrisörer. De anser att utbildningen har fått dem att växa som människa.

En grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen är kravet för den som vill fördjupa sig i ekologisk hårvård och bli ekofrisör. Grundexamen avlade Vilma Evertson vid Inveon i Borgå och Sara Hollmerus vid Prakticum i Helsingfors.

Sara berättar att hon redan som barn visste att hon ville bli frisör och den tanken gav hon inte upp trots protester inom släkten.

– Man ville inte att jag skulle bli frissa. Det sades att jag kommer i kontakt med giftiga ämnen, att jag blir allergisk och får mina händer förstörda.

Sara gick sin egen väg och blev klar i juni. Samtidigt, sedan början av 2018, gick hon också Prakticums ekofrisörsutbildning.

– Egentligen ska grundexamen vara avklarad innan fortbildningen, men skolan visste att jag skulle bli klar och därför fick jag börja tidigare. I grundexamen ingick en kurs i hållbar hårvård och det var den som väckte mig.

Vilma fick upp ögonen för ekologisk hårvård när hon praktiserade för sin grundexamen hos Salon Eliza i Borgå. Hårgalleriet har redan i flera års tid haft ekologisk hårvård som en specialitet.

– Jag märkte att arbetet där var intressant och annorlunda. Ledstjärnan är att ta kunden som en helhet, att fästa vikt vid både den inre och yttre skönheten.

Mår bra

Flickorna säger att förstod att de hade valt rätt redan under fortbildningen. De säger att kursen var matnyttig och hälsosam på många olika sätt. Det känns bra att kunna göra något för att få miljön att må bättre. Samtidigt mår de bättre själva, både fysiskt och psykiskt. De har vuxit som människa.

Sara säger att intresset för det ekologiska genomsyrade hela fortbildningen och var en länk som band samman lärare och studerande.

– Om starten på dagen någon morgon var trög, tog läraren oss utomhus för en stunds gymnastik. Det var ett bra sätt att komma i gång och stärka gruppandan.

Under studierna lärde sig bland annat mycket om allergier och vilka ämnen man ska akta sig för eller var man kan söka information om ett ämne.

– Det är ju klart att en person som lider av björkpollenallergi inte ska få sitt hår behandlat med en växtfärg som innehåller björkpollen.

Fortbildningen var överlag ett steg in i ett hållbart tänkande, till exempel återanvändning.

– Det kan handla om att lappa ett trasigt plagg i stället för att köpa nytt, säger Vilma.

Vårdar kropp och själ

En ekofrisör har många färdigheter som att också kunna klippa ekologiskt eller utföra ekologisk hårvård.

– Vi talar om energiklippning, en holistisk klippningsteknik i vilken vi strävar efter balans mellan den inre och yttre skönheten. I den ingår harmonisk massage, den är teknisk och finjusterande och idén är att balansera energifälten, säger Vilma.

Den ekologiska hårvården utförs med lera eller karragenan (utvinns ur rödalg). Båda är rengörande och ger volym. Karragenan lämpar sig för både fett och torr hårbotten, leran är bra för fett hårbotten.

Flickorna fick sina diplom i september och är sedan någon månad tillbaka egenföretagare som hyr sin stol av Salon Eliza. Salongens alla fem frisörer är ekofrisörer.

– Salongens atmosfär passar oss. Vi har märkt att ekofrisörer är öppna och aktiva.

FAKTA

Ekofrisör

Fortbildning som ges av Prakticum i Helsingfors.

Nästa utbildning startar den 7 februari och avslutas den 28 september 2019.

Lämpar sig för den som är intresserad av föreläsningar med olika experter inom området.

Ämnesområden som behandlas är till exempel indisk huvudmassage, avgiftningskurer, miljövänliga hårvårdsprodukter, växtfärgning samt fördjupning i miljövänlig hårvård.

Mer läsning