Ekivokt glasmysterium vid stenåldersplats fick en förklaring

SMÖRJMEDEL. En hel flaska gav en förklaring på mysteriet. Glasbiten som hittades hade gått sönder så att bara "sperm machine" blev kvar. Bild: Antti Yrjönen / Vanda stadsmuseum

Arkeologiska utgrävningar vid en stenåldersplats i Lappträsk år 2000 förde med sig ett oväntat fynd: en glasbit med texten "sperm machine".

För nästan 20 år sedan ramlade arkeologen Andreas Koivisto över ett lite konstigt fynd på en stenåldersboplats i Lappträsk. Man hittade en glasbit som hade texten "sperm machine". Biten låg på ett fönsterbräde i nästan 20 år, och nu skriver Helsingin Sanomat att mysteriet fått en förklaring, och hänvisar till ett blogginlägg från sommaren 2018.

I bloggen skriver Andreas Koivosto att glasbiten hamnade på fönsterbrädet mera som ett skämt, för någon förklaring till vad det var för en glasbit hittades aldrig. Ett antal googlingar gav – inte helt oväntat – helt andra resultat än han hade hoppats på.

– Texten gav en stor mängd sökresultat, men inte det jag önskade mig, skriver Koivisto i inlägget.

Koivisto hade redan hunnit glömma saken när en kollega som varit på samma utgrävningar ringde upp. Också han hade funderat på glasbiten, och hade via en kompis fått reda på dess ursprung. Det var nästan 20 år efter att biten hittades.

– Jag fick då en bild på en hel flaska som motsvarar glasbiten, och då kom texten i rätt sammanhang.

"Sperm sewing machine" visade sig vara hela texten, och flaskan har innehållit smörjmedel för symaskiner – i praktiken valfett från kaskelot (som är sperm whale på engelska).

– Flaskorna tillverkades i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. De var antagligen ganska vanliga i hushållen på den tiden. Valfett producerades långt in på 1900-talet. Förbudet mot valfångst infördes 1986 och då började produktion i stor skala fort dala.

När ÖN ringer upp för att kolla hur betydelsefull insikten är konstaterar Koivisto att det mest bara är en rolig grej.

– Det är en bra humorgrej, det är kanske inte den största frågan när man letar efter stenåldersfynd. Vi hittade den på en åker som vi granskade inför vägbygget, det brukar ligga ett och annat på sådana ställen. Den låg sedan i pausrummet och vi var tio arkeologer som tittade på den varje dag, säger Koivisto.

Själva sökorden har också gett upphov till en del munterhet.

– Visst var det intressanta sökningar. Jag har på senare tid fått mycket respons kring varför jag inte lade till orden "glass bottle". Men jag var inte så fiffig. För övrigt är "porslin" ett annat ord som är svårt för oss arkeologer när vi ska googla. Det dyker upp andra saker än man väntar sig.

Mer läsning