Efter supersäsongen – Patrik Parkkonen flyttar till Allsvenskan

Patrik Parkkonen vann backarnas poängliga i tyska DEL2-ligan – nu flyttar han till BIK Karlskoga i Allsvenskan. Bild: Thomas Heide

Sibbobördiga hockeybacken Patrik Parkkonen gjorde karriärens bästa säsong i Lausitzer Füchse i tyska andraligan DEL2. Han imponerade stort som grundseriens poänghungrigaste back och höjde sina aktier i den mån att han kommande säsong lirar i Allsvenskan.– Dags att ta nästa steg i karriären, säger 24-åringen.

Den något överraskande, udda flytten som klubblös spelare till Tyskland i oktober 2015 visade sig bli det klokaste valet som då 22-åriga Partik Parkkonen under sin karriär gjort.

Han kämpade åt sig en plats i DEL2-klubben Lausitzer Füchse och spelade en viktig roll i nedflyttningskvalet där den lilla klubben från Weisswasser i östra Tyskland säkrade kontraktet på den nästhögsta liganivån.

Säsongen 2016-17 inledde han i en ledande roll i defensiven – och i offensiven. Och en sådan säsong det blev. Den relativt småväxta, skickliga puckhanteraren vann backarnas poängliga med sina 12+38=50 poäng på 52 matcher, han var lagets tredjebästa poängplockare och viktigast av allt: gav ett formprov som väckte större klubbars uppmärksamhet.

– Jag har alltid gillat att spela med pucken. Jag flyttade till Tyskland för att få förverkliga mig själv i rinken och för att få speltid samt få ansvar i powerplay. Jag har styrkor i anfallsspelet och när jag kunde vara med laget genast vid säsongsstarten klaffade allt, säger Parkkonen om succésäsongen.

Bland klubbarna som intresserade sig av Parkkonens tjänster fanns storsatsande Allsvenska klubben BIK Karlskoga. Efter ett snack med agenten valde Parkkonen att tacka ja.

– Jag tänkte att varför inte. Det var dags att ta nästa steg framåt i karriären. Karlskoga är ett topplag i Allsvenskan och jag gillar deras sätt att spela.

Karlskogas hemmahall renoverades nyligen så att den fyller kraven för spel i den högsta serien SHL. De senaste åren har laget kvalat till SHL, men hittills har de inte lyckats.

– Klubben satsar helt tydligt på att stiga till SHL, säger Parkkonen.

Vid det här skedet av lagbygget inför nästa säsong finns bara två utlänningar utöver Parkkonen, som svenskspråkig som han är nästan inte räknas som utlänning, i Karlskogas trupp. En kanadensisk målvakt samt centern Jeff Hayes, som är Parkkonens klubbkompis från Lausitzer Füchse.

Överlistade KHL- och världsmästare

Den gångna säsongen nådde Parkkonens Lausitzer Füchse slutspelet då laget slutade sexa i grundserien. I kvartsfinalerna blev det stopp mot grundserietrean EC Kassel Huskies med 4–1 i matcher men i det stora hela kan både klubben och Parkkonen själv vara nöjda med säsongen.

Vilka var säsongens höjdpunkter?

– Derbymatcherna mot Dresden var alltid tuffa. Och när vi spelade en träningsmatch mot samarbetsklubben Eisbären Berlin (som spelar på högst tyska nivån DEL). Jag lyckades göra mål mot målvakten Petri Vehanen, vilket alltid är kul, säger Parkkonen med ett flin som avslöjar att fullträffen i hemmahallen mot världsmästaren och KHL-mästaren Vehanen garanterat var smaklig.

– Playoffsmatcherna, även om matchserien tog snabbt slut, var också kul. Vi lyckades ändå utmana grundserietrean, säger Parkkonen och funderar en stund innan han avrundar säsongen 2016-17.

– Hela säsongen var nog bra, säger han sedan leende.

Bevisligen, måste man väl konstatera.

Mer läsning