Efter skidsäsongen börjar äventyret

HÖGT UPPE. I den mest utmanande banan är det högsta hindret 12 meter över markytan. För att komma upp dit krävs styrka, smidighet och balans. Bild: Cecilia Kristjankroon

Skidcentret i Sibbo är numera försett med en lekplats för både barn och vuxna. Talma Active Park erbjuder en adrenalinkick och uppmuntrar människor att röra på sig på alternativa sätt.

Högt bland trädtopparna på en vajande liten plattform står undertecknad med skakande knän redo att kasta mig ut i luften och förlita mig på vajern fastspänd vid höften. Adrenalinet rusar genom kroppen när jag slungas genom vinden. Sakta slappnar jag av och njuter av frihetskänslan.

Östnyland fick äran att premiärprova Sibbos nya äventyrspark Talma Active Park som ligger i anknytning till Talma Ski. Aktivitetscentret erbjuder numera verksamhet året runt.

Avancerad trädkoja

De sista finslipningarna kring banan håller ännu på när Östnyland svänger in på gården till skidcentret. Träden bredvid restaurangen och uthyrningsstugan är beklädd med broar, klätterställningar, vajrar och diverse andra hinder. Och bredvid skidorna som står och väntar på nästa års snö, hänger numera säkerhetsselarna och hjälmarna på rad. Om några dagar är det dags för den officiella öppningen och personalen är redo att ta emot adrenalinsökande gäster.

Instruktören Tatu Tamminen sträcker fram säkerhetsselar och hjälmar och kontrollerar sedan att de sitter som de ska. Han går tydligt igenom hur alla redskap och säkerhetsåtgärder fungerar innan vi styr stegen mot de första hindren. Äventyrsbanan består av sex banor i olika svårighetsgrader. Det hela ser lite ut som en enorm trädkoja som erbjuder allt mer utmanande hinder ju högre upp bland trädtopparna man tar sig. Den första banan, strax ovanför marknivå, är till för de yngsta besökarna.

– Det finns ingen officiell åldersgräns eftersom det beror på hur bra motorik varje enskilt barn har. Men säkerhetsselen går att göra väldigt liten så den passar också på mindre barn så jag tänkte låta min son som är två och ett halvt år prova den. Det här är säkrare än en vanlig lekplats.

Sammanlagt finns det 60 hinder att erövra i banan. För varje bana blir hindren svårare och det krävs både styrka, uthållighet och vighet för att ta sig igenom dem. Det är ingen lätt match för vare sig den vane eller ovane motionären.

– Det underlättar nog ifall man är van att röra på sig. När man klättrar måste man använda sig av alla muskler i hela kroppen. Det här är mycket bra träning, säger Tamminen.

SÄKERT. Tatu Tamminen demonstrerar hur man sätter fast säkerhetsselen. Det är viktigt att den sitter som det ska för att man ska känna sig trygg närman klättrar Bild: Cecilia Kristjankroon

I den första banan som vi börjar med är kroppen och balansen ännu ovana så hindren känns krävande. Men snart vaknar alla sinnen till liv och man klarar av mer och mer. Trots att banan blir svårare blir både balansen, modet och kroppskontrollen bättre ju längre man kommer.

Hindren är varierande och aktiverar olika delar av kroppen. Man får bland annat klättra, gå på svajande broar, åka linbana, hänga i lianer och stockar, gå på lina och mycket mer. Och i slutet av banan kommer klimaxen – en lång linbana som sträcker sig från en skidbacke till en annan. Det är en befriande, pirrande känsla som möter en när man kastar sig från den höga plattformen och far genom luften till andra sidan skidcentret.

Trots att banorna är krävande behöver man varken vara våghalsig eller dumdristig för att ta sig igenom banan. För att kunna njuta av upplevelsen och verkligen våga utmana sig själv är det viktigt att känna sig trygg. Alla besökare är därför försedda med säkerhetssele och hjälm.

Ifall man misslyckas med ett hinder och faller, är man tryggt fast i en säkerhetslina. Personalen övervakar banan hela tiden och står redo att hjälpa till om det behövs.

Ny trend i Finland

Enligt Esa Pihlajaniemi, verkställande direktör för Talma Ski, har man redan i fem år planerat att bygga en äventyrsbana i Sibbo.

– Det är en relativt ny trend som växt fort i Finland. Den första byggdes i Åbo för 10 år och nu finns det flera runtom i landet. Men eftersom alla banor är anpassade till stället är alla olika.

Han säger att äventyrsbanor länge varit mycket populära i Mellan- och Östeuropa. Därför är det också ett litauiskt företag som byggt banan i Tallmo.

– De är väldigt skickliga och vana att bygga upp äventyrsbanor där. Där finns de överallt.

Pihlajaniemi säger att det blivit en stark hobbykultur kring äventyrsbanorna i Finland och många sysslar aktivt med att åka omkring till olika banor. Han avslöjar också att Talma Active Park har en dold agenda med sin verksamhet.

– Det här är ett bra sätt att lura barn och unga som sitter alltför mycket framför diverse skärmar att röra på sig. När man går igenom banan använder man hela kroppen och får mycket motion. Eftersom det är både spännande, annorlunda och roligt märker man knappt att man tränar.

Planen är att äventyrsparken ska vara öppen största delen av året förutom under de kallaste månaderna. Pihlajaniemi hoppas att äventyrsparken under de kommande åren ska kunna hålla öppet redan från mars till slutet av hösten.

FAKTA

Äventyrsparken

Öppningstider under sommaren: tis–fre: kl. 10–20, lör–sön: kl. 10–18.

Tre timmar i äventyrsbanan kostar 24 euro/person. Hjälm och säkerhetssele ingår i priset.

Den första banan är för familjens yngsta medlemmar. För att prova de övriga banorna måste man vara över 130 cm.

Ha på kläder som är lätta att röra sig i och bra skor.

Mer läsning