Vänner till dödsoffer samlade pengar som doneras till Borgå sjöräddare

Vänner till en av de unga männen som gick bort i den tragiska trafikolyckan som ägde rum på Västra Mannerheimleden i Borgå i höstas, har gjort en insamling och donerar nu pengarna till Borgå sjöräddare.

Borgå Sjöräddare fick en oväntad donation.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
30.01.2023 13:16
Kollisionen som inträffade i Borgå i början av oktober var en stor tragedi där två unga män miste livet. En av dem var 26-åriga Remy, vars mamma ÖN intervjuade i slutet av oktober.
Remys vänner ordnade en insamling i hans namn, och nu är ändamålet på det klara: pengarna gick till Borgå sjöräddare.
– Det var en rörande överraskning. De valde att skänka pengarna till oss för att Remy gillade båtliv och de ville bidra till tryggheten ute på vattnet, säger Borgå sjöräddares ordförande Pauli Tarna.
Insamlingen, som gjordes främst bland unga, kom upp till 320 euro.

Vad tänker ni använda pengarna till?

– Vi kan köpa två nya flytvästar till vårt manskap. För att rädda andra måste man också sköta om sin egen trygghet ute på vattnet. Ett stort tack till alla som deltog i insamlingen, säger Tarna.

Firar 20-årsjubileum

I år blir det 20 år sedan Borgå sjöräddare grundades. Föreningen drivs i princip helt med frivilliga krafter. Ersättningarna som de frivilliga sjöräddarna får från uppdrag som Borgå sjöräddare utför på gränsbevakningens begäran räcker inte ens till bränslekostnaderna.
– Det har varit två tuffa år. Bränslekostnaderna har fyrdubblats men lyckligtvis har vi ändå kunnat ha båtarna i vattnet, säger Tarna.
Det tack vare donationer, som är föreningens viktigaste inkomstkälla.
– Vi kommer att fira 20-årsjubileet i arbetets tecken, men också med alla våra generösa välgörare. På våren ska vi också ordna öppet hus igen.
Rekryteringen av nya sjöräddare gick speciellt bra förra året.
– Vi kan skola ungefär ett halvt dussin nya sjöräddare varje omgång. Från förra vårens rekrytering fick vi sex nya väldigt duktiga och aktiva nya sjöräddare, säger Tarna.

ANDRA LÄSER