Yle: Kotka fick saltad nota – polisen utreder tidigare stadsdirektörens agerande

Polisen utreder om Kotkas tidigare stadsdirektör gjort sig skyldig till missbruk av tjänsteställning skriver Yle Uutiset på sin webbplats. Staden fick en plötslig faktura på 700 000 euro och vände sig till polisen. Nu har en polisanmälan gjorts.

SALTAD NOTA. Kotkas tidigare stadsdirektör utreds som misstänkt för missbruk av tjänsteställning. En faktura på 700 000 euro fick staden att kontakta polisen.

Polisen i sydöstra Finland utreder Kotkas tidigare stadsdirektör för missbruk av tjänsteställning. Fallet hänger ihop med oklarheter kring expertarvodena som utlovats i samband med stadens aktieaffärer med elbolaget Kymenlaakson sähkö.

Fallet kom till polisens kännedom i våras och förundersökningen har resulterat i en polisanmälan. Nu och utredningen av premiegrälet fortsätter.

– I det här skedet kan vi inte utesluta att ett brott begåtts. Vi har bett staden om mera information, säger kriminalkommissarie och undersökningsledare Christian Blomqvist till Yle Uutiset.

Det hela började med att Kotka stad i våras fick en faktura på 700 000 euro som hänförde sig till sakkunnigtjänster som anlitats i samband med en aktieaffär år 2017. Kotkas dåvarande stadsdirektör Henry Lindelöf hade året innan skrivit på det uppdragsavtal som nu utreds.

Enligt Yle Uutiset har stadsstyrelsen i Kotka gett stadens nuvarande stadsdirektör, Esa Sirviö, fullmakt att be polisen utreda avtalet. Det handlade specifikt om att utreda ifall undertecknaren hade befogenheter att knyta avtalet.

Myndigheterna bekräftar inte den misstänktes identitet, men säger att det är den tidigare stadsdirektörens förehavanden som utreds.

Polisen i sydöstra Finland uppger att det endast finns en misstänkt i fallet, och att man nu fortsätter gå igenom dokumentationen i anslutning till fallet. Därefter inleds förhören. Till Yle Uutiset säger polisen att fallet utreds även om företaget som krävt staden på mäklararvodet nu har meddelat att man drar tillbaka sin yrkan.

Kotkas tidigare stadsdirektör, som nu utreds för missbruk av tjänsteställning, gick i pension i maj för två år sedan. Han var stadsdirektör i Lovisa på 1990-talet.

Östnyland har försökt nå Henry Lindelöf för en kommentar.

ANDRA LÄSER