Författarpanel pratar regnbågslitteratur under Borgå Pride

Borgå Seta ordnar Borgå Pride från den 15 till 21 augusti. På tisdagen står det författarpanel på Borgå huvudbibliotek på programmet.

Från vänster: Tiina Tuppurainen, Raisa Omaheimo, Janne Saarakkala och Heidi Airaksinen.
Lina Larssonlina.larsson@ostnyland.fi
15.08.2022 17:07 UPPDATERAD 16.08.2022 09:43
Hur ska man skriva minoriteters berättelser? Vem berättar dessa historier och vem läser dem?
På Borgå huvudbibliotek ordnas tisdagen den 16 augusti klockan halv sex en författarpanel som en del av programmet under Pride-veckan, som ordnas av Borgå Seta rf. Panelen består av författarna Heidi Airaksinen, Janne Saarakkala och Tiina Tuppurainen. Panelen leds av Raisa Omaheimo
Paneldeltagarna diskuterar hur regnbågslitteratur har tagits emot både inom och utanför regnbågssamfundet, och för vem regnbågslitteraturen skrivs. De diskuterar också varför man behöver identitetspolitik i litteraturen.
Heidi Airaksinen är Steinerlärare och bor omväxlande i Helsingfors och Berlin. Hennes debutverk Vierge moderne är en thriller som utspelar sig i regnbågskretsar i Helsingfors hundra år tillbaka i tiden. I boken möts en sträng sexualmoral, champagneskummande dekadens och en mänsklighet med många ansikten. Airaksinens följande historiskaregnbågsthriller utges i början av år 2023.
Janne Saarakkala är författare, teaterregissör och uppträdande konstnär. Hans debutverk Sen pituinen se är en generationsroman om sexuell frihet och kärlek mellan män. Saarakkala har också skrivit ett bidrag till essäsamlingen Jokin meissä valvoo. Som medlem i Todellisuuden tutkimuskeskus har han bland annat hållit på med kulturjournalistik och han har specialiserat sig på dialogisk konst och platsbundna föreställningar.
Tiina Tuppurainen författare och producent specialiserad på temat lgtbq+. Hon driver bloggen Tiina The Feminist, där hon tar upp samhälleliga frågor. Hon har gett ut tre romaner med regnbågstema: Kuvittelen sinut vierelleni, Hänen valtansa alla och Sinä olet perheeni. I år utkom fackboken Rakkaudesta lajiin, där fjorton idrottande regnbågsungdomar berättar sin historia.
Raisa Omaheimo är en konstnär från Helsingfors som behandlat gränsdragningen mellan privat och allmänt i sina dramamanuskript Läski, Häiriö och Kapitalismi. Hennes debutroman Sydän kom ut 2019. Omaheimos första fackbok Ratkaisuja läskeille kommer ut nästa månad.
Författarpanelen är finskspråkig, gratis och öppen för alla. Man kan även följa med evenemanget live via bibliotekets Facebook, och det också syns i efterhand i två veckors tid.

ANDRA LÄSER