Orsaken till vattenproblemet i Isnäs är utrett – nästa vecka börjar arbetet med att fixa det

Isnäsborna har i en längre tid haft problem med stundvis grumligt och illasmakande dricksvatten. Nästa vecka ska affärsverket Lovisa Vatten börja installera ett nytt spolningsuttag för att åtgärda problemet.

GRUMLIGT. På torsdagen åkte en grupp Isnäsbor till affärsverket Lovisa Vatten för att diskutera vattenproblemet i Isnäs.
Jon Nyqvist
01.08.2019 15:32 UPPDATERAD 02.08.2019 10:51
Problemet med dricksvattnet i Isnäs har oroat invånarna i en längre tid och hittills hade man inte på Lovisa Vatten inte haft en klar bild av vad orskakade problemet. På torsdagen åkte en delegation som bestod av tre Isnäsbor till Lovisa Vatten för att utreda saken.
Efter torsdagens möte verkade båda parterna vara nöjda. Lovisa Vatten fick en bättre bild av hur utsträckt problemet är och Isnäsborna fick bli hörda.
– Det var ett bra möte. Att de redan nästa vecka börjar jobba för att åtgärda problemet var ett bättre resultat än väntat, säger Lars Bäcklund, en av tre Isnäsbor som deltog i torsdagens möte.
Också Lovisa Vattens direktör Markku Paakkarinen verkar nöjd med mötet när ÖN ringer upp honom på fredagsmorgonen.
– Vi gick igenom problemet tillsammans och nu känns det som om alla är på samma våglängd, säger Paakkarinen.

Vad orsakar problemen med vattnet i Isnäs?

– Problemet härstammar från det gamla vattentaget i Rosendal. Nu för tiden används ett nytt vattentag som också finns i Rosendal och vattnet där är rent. Samlingar av järn och mangan har fastnat i nätverkets lägsta punkter och lossnar med jämna mellanrum i samband med större tryckförändringar i vattenledningarna, säger Bäcklund.
Arbetet att åtgärda problemet inleds nästa vecka.
– När vi fått den nya spolningsuttaget klart kan vi sedan spola vattenledningarna enligt behov. Jag tror att det borde åtgärda problemet men det går givetvis inte att ge en fullständig garanti att det fungerar, säger Paakkarinen.

ANDRA LÄSER