De gamlas dans är också kulturhistoria

Ringlekarna på skolornas julfest har försvunnit, men herrskapsdanserna har fått ett uppsving.

SNURR. Stassen är ny, men dansen har anor.
Klicka på bilden ovanför så får du se en video från Borgå Gymnasium!
Dansinstruktören Ann Ewalds och hennes man Kurre Nevalainen kan vara nöjda. Elever i Borgå gymnasium har valt danskursen de ledde till årets kurs.
Paret har övat in danser som utmynnar i två uppvisningar på de gamlas dag. Den ena utspelar sig i helt rätt miljö: i det anrika gymnasiets festsal under en magnifik kristallkrona. Estraden för den andra uppvisningen är inte lika glamorös. De stiliga herrarna i frack och lackskor och de vackra damerna i tyll, paljetter, åtsnörda liv och uppsatta hår, får trå dansen i idrottshallen. Idrottshallen har ändå en fördel, den är tillräckligt stor för att alla ska få plats på dansgolvet samtidigt.
PASTELL. Prinsessdrömmar i polonäs.
– Polonäsen gick fint. Det var med den herrskapen inledde dansen med. Man gick i olika turer för att bekanta sig med varandra och se vem som hade kommit till balen. Följande är en snabbare dans som heter Cicapo, säger Ann Ewalds.

Kurs

Danslektionerna började i slutet av september. Ett sjuttiotal elever, det vill säga största delen av tvåorna hade valt att delta.
– Vi delade in eleverna i två grupper och har övat med dem ungefär en gång i veckan. Vi har lärt dem gamla danser, herrskapsdanser. En del av danserna är av utländskt ursprung, andra är traditionella finska. Med finns till exempel vals och Lambeth walk, säger Ann Ewalds.
Den äldsta dansen är från 1700-talet, en mignon.
– På 1700-talet gick man mest i ring, det var nätt och jämnt tillåtet att gå hand i hand.
VITA SOM SNÖ. Handskar bärs till dansen.
Eleverna skapar också sin egen historia. Tre av tvåorna har gjort koreografin till tio minuter långt dansnummer som övats in separat.
– I det dansar vi inte bara i par utan också var för sig och till poplåtar, säger Mette Sjölund, en av koreograferna.
Skolans rektor Monica Johansson, säger att könsfördelningen bland danskursdeltagarna var optimal i år.
– Det har funnits år när pojkarna varit så få att vi har tagit in pojkar från ettan för att jämna par. Det har gett dem en fördel. När det är deras tur följande år är de kungar på dansgolvet.
DEKORATIVT. Många flickor hade åtsnörda liv.

ANDRA LÄSER