Edupoint föds

AMISTO I HARABACKA. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

En samkommun går i graven och ett aktiebolag ser dagens ljus, om allt går som planerat.

Stadsstyrelsen i Borgå får på måndag fatta stora skolbeslut. På ärendelistan finns både upplösningen av samkommunen Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä och grundande av ett bolag som anordnar yrkesutbildning.

Den finska yrkesutbildningssamkommunen ägs i dag av nio kommuner i Östnyland, där Borgå är störst med en ägarandel på 61,39 procent. Av de här nio har Borgnäs, 3,07 procent, Mörskom, 1,71 procent och Pukkila, 1,36 procent, meddelat att de vill utträda ur samkommunen.

De kommer att betalas en utträdesersättning men som medlemskommuner måste de ändå först godkänna upplösandet av samkommunen.

Som följande ärende på listan i stadsstyrelsen kommer grundandet av ett nytt utbildningsbolag, Edupoint Oy, som bildas av tidigare IUKKY, Edupoli och Point College.

Det nya aktiebolaget skulle ha anordnartillstånd för cirka 2 494 studerandeår och få statsandelar på cirka 22,5 miljoner euro.

I första skedet grundas bolaget under april 2018. Utbildningen och den övriga operativa verksamheten inleds den 1 januari 2019.

Mer läsning