Hindhår-vargen har inte synts på över ett dygn

Den senaste observationen av Hindhår-vargen är från måndagsmorgonen. Joa Bergqvist på Borgå jaktvårdsförening säger att den bästa skulle vara att vargen dragit vidare på eget initiativ.

En möjlig orsak till att den här vargen verkade trivas i Hindhår är att den lyckats fälla ett bytesdjur i närheten. – Andra möjligheter är att den är sjuk eller att det rör sig om en varghybrid. Men det här är bara spekualtioner, säger Joa Bergqvist på Borgå jaktvårdsförening.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
30.08.2022 13:25
En ung varg som inte verkade vara särskilt skygg för vare sig människor eller fordon väckte rädsla i Hindhår under veckoslutet. Joa Bergqvist som är verksamhetsledare på Borgå jaktvårdsförening säger att det är ett onaturligt beteende för en varg att inte vara skygg för människor. Så även om det är över hundra år sedan en varg gett sig på en människa i Finland uppmanar han folk att använda sunt bondförnuft ifall de får syn på vargen.
– Man bör känna respekt för en varg, det är ett stort rovdjur som kan bete sig oberäkneligt. Om man ser en varg borde man i princip långsamt avlägsna sig från platsen så man inte väcker djurets jaktinstinkt. Men det är förstås lättare sagt än gjort, för när man ser en varg är den första tanken att springa undan.
Vargen i Hindhår observerades flera gånger under veckoslutet men den senaste observationen är från 7-tiden på måndagsmorgonen då vargen sågs väster om Hindhår centrum. Polisen har bett jaktvårdsföreningen om handräkning för att skrämma bort vargen men Bergqvist beklagar att det ofta dröjer alltför länge innan föreningen får information om att en varg observerats.

ANDRA LÄSER