Sibbokonstnär går från klarhet till klarhet – Raija Jokinen är årets textilkonstnär i Finland

För en kort tid sedan premierades Raija Jokinen med Sibbos kulturpris. Jokinen, som firar trettioårsjubileum som konstnär, utsågs i dag till årets textilkonstnär i Finland

KONSTNÄRSJUBILEUM. Sibbobon Raija Jokinen firar trettio år som konstnär. Årets kulturpristagare i Sibbo är nu också årets textilkonstnär i Finland.
Textilkonstnärsorganisationen Texo vill lyfta fram en kollega som är verksam på den internationella konstarenan, och vars textilkonst främst visat på utställningar utomlands. Valet föll på Sibbobon Raija Jokinen (f 1960) som i dag utsågs till årets textilkonstnär i Finland 2020.
LÄS OCKSÅ Östnylands intervju med Raija Jokinen
Jokinen är mångfaldigt prisbelönt både i Finland och utomlans för sin textilkonst. Hon tecknar och målar på textilfiber och använder sig av en karakteristisk textilteknik. Jokinen beskrivs som målmedveten, dedicerad till sitt yrke och hon prisas också för sin unika teknik som hon själv utvecklat.
– Man kan säga att tekniken som jag har utvecklat placerar sig någonstans i träffpunkten mellan måleri, skulptur, grafik och textil, säger Raija Jokinen i ett pressmeddelande.
SISÄINEN KUKINTO.

Organiska former

I Raija Jokinens konstverk antar människans fysiska apparition ofta skepnader som smälter in i naturens former.
Konstverkens streck formas av textilfiber, av garnsträngar och stygn som Jokinen använder för att teckna sin bildvärld. Textilalstren har en stark dragning mot organiska former: hennes unika formspråk varieras i intrikata rotverk och grenverk. Slutresultatet är textilkonstverk som verkar sköra men har en inneboende kraft.
Man kan säga att tekniken som jag har utvecklat placerar sig någonstans i träffpunkten mellan måleri, skulptur, grafik och textil.

Jubileumsår

Raija Jokinen firar trettioårsjubileum som konstnär i år och uppmärksammar den professionella milstolpen med en rad utställningar. I morgon öppnar vårens enda utställning i hemlandet i Voipaalan Taidekeskus i Valkeakoski. Den pågår till och med den 19 april och efter det blir det sommarpaus fram till hösten då hon ställer ut i nordirländska Lisburn och i Paris.

Raija Jokinen

Textilkonstnär som bor och jobbar i Sibbo och i Helsingfors.
Magister i konstämnen från Konstindustriella högskolan (nuvarande Aalto-universitetet) år 1990.
Hennes verk har visats på över 200 samutställningar och på 23 separatutställningar.
Har fått otalig konstpris och hedersomnämnande både i Finland och utomlands. Sist i raden är Sibbos kulturpris år 2019.
Firar trettioårskonstnärsjubileum med en rad utställningar år 2020.
MONDAY.
Jubileumsåret avrundas i november på Höyry-galleria i Korpilahti.
Titeln årets textilkonstnär har delats ut sedan 1981 och är det mest framstående priset inom textilkonsten i Finland.
Textilkonstnärerna i Texo bildar en sakkunnigorganisation som arbetar för att främja textilkonsten och är en del av designorganisationen Ornamo.
[article_image index="2]