Mera sånger vid havet

Konserten Sånger vid havet kommer igen. Musikerna är desamma som tidigare men innehållet i upplaga nummer två av musikaftonen är nästan helt förnyat.

NY REPERTOAR. Camilla Wiksten-Rönnbacka (t.v.), Dan Rönnbacka och Stella Jonasson med Teppo i famnen drar ut på miniturnén Sånger vid havet.
Hav och skärgård, fred och kärlek. Det finns många låtar som bara måste skrivas och ämnen som det måste sjungas om, åtminstone om man får tro Stella Jonasson och Camilla Wiksten-Rönnbacka. I höst har duon återupplivat fjolårets omtyckta konsertkoncept Sånger vid havet.
– Speciellt havet och skärgården är en outsinlig källa till inspiration, och vi kände att vi ville gå vidare på den tematiken, säger Stella Jonasson med rötterna på Pörtö.
Där finns också historien som ligger som grund för hennes visa Balladen om Isak Lilleberg. Möjligen är det också på Pörtöklipporna som det käbblande paret i Passionstangon håller till. Det är åtminstone klart att Speedy Gonzales-kopian Bjarne Sundberg är en skäribo.
– Skärgårdsmiljön inspirerar, det är bara så. Vi har dessutom turnerat i skärgården hela sommaren så nya visor har kommit till lite nu och då, säger Camilla Wiksten-Rönnbacka.
Publiken kommer bland annat att få höra flera av hennes nyskrivna stycken såsom Min sommarö, Sommarklichévisan och När havet sköljer stranden.

Svenska och dialekt

I Sånger vid havet sjungs låtarna på svenska – och på dialekt. Stella Jonasson kommer bland annat att tolka Barbara Helsingius Vessöklassiker Sulima, ni vet hon i "Ja tränger far’ heim sa’ Sulima å så satt hon ååter ein tiima".
– Jag har också en ny visa från Sibbo på lager. Den utgår från Pörtöuttrycket som lyder att "Äter man sig inte mätt så slickar man sig inte mätt", berättar Jonasson.
Inom ramen för den nya konserthelheten får publiken också höra traditionella visor korsade med latinamerikanska rytmer. Till exempel bjuder man på Mikael Wiehes låt om den sydamerikanska frihetskämpen Victor Jara.
– Vi söker nytt sound och det känns riktigt intressant med de sydamerikanska inslagen, säger Jonasson.

Fred och kärlek

Fred är också ett tema som går igen i konserthelheten. Stella Jonasson och Camilla Wiksten-Rönnbacka har funderat på de 60 miljoner flyktingar som lever utsatta världen över – och på de 100 rika nationerna som kunde dela på flyktingbördan men är ovilliga att göra det. Via musiken vill de också lyfta fram invandrarnas situation i dagens Finland.
– I samband med konserten på Akan är det till exempel invandrarlinjen som står för trakteringen, säger Jonasson.
De två sjungande damerna får sällskap på scenen av Janne Mansikka på piano och Dan Rönnbacka på bas.
Sånger vid havet är utformad som en miniturné om tre konserter där den första sjungs i Borgå den sista september. Därpå följer konserter i Sibbo och i Lovisa.

Sånger vid havet

Tredelad konsertserie med solisterna Stella Jonasson och Camilla Wiksten-Rönnbacka samt Janne Mansikka på piano och Dan Rönnbacka på bas.
Konsert nr 1 ordnas lördagen den 30.9 kl. 17 Å-salen på Borgå folkakademi.
Konsert nr 2 ordnas söndagen den 1.10 kl. 16 på Träskberga ungdomsföreningslokal i Sibbo.
Konsert nr 3 ordnas i Almska gården i Lovisa lördagen den 28.10 kl. 15.
Biljetterna till den tvådelade konserten med paus kostar 15 euro. Biljetterna säljs vid dörren.
ANDRA LÄSER