Barnens lantdagsbal är här igen – på fredag dansar 600 Borgåbarn

Lantdagsbalen ordnas av Borgå stads kulturtjänster i samarbete med Borgå museum och stadens ungdoms- och idrottstjänster, fredag den 24 mars klockan 12–14. I evenemanget deltar 600 Borgåbarn och ungefär 60 lärare.

Lantdagsbalen i Borgå idrottshall 2022.
21.03.2023 07:56
– Den traditionella Barnens lantdagsbal är en av Borgå stads viktigaste årliga fester. Jag tror att många barn väntar med stor iver på att få delta. Det är väldigt viktigt att barnen får fira denna traditionella fest tillsammans, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i ett pressmeddelande.
För en del av eleverna är det första gången de deltar i ett större evenemang.
– Vi vill göra upplevelsen unik och oförglömlig. Vi skapar en festlig stämning med ljussättning, fina dukningar och levande musik, en guldkant i skolvardagen, säger evenemangets producent Veronica Svenskberg i pressmeddelandet.
Lärarna har fått ta del av dansövningar och dessutom har dansvideorna som finns på stadens YouTube-kanal varit i flitig användning. Guiden Jenny Törnroos och museilektor Hannele Tenhovuori från Borgå museum fungerar som programledare och danserna leds av läraren Erja Askolin.
I år deltar också folkdansare från föreningen Porvoon kansantanssijat. För musiken svarar musikinstitutets orkester.
– Ingen behöver vara nervös över att glömma några danssteg. Balens fokus ligger på dansens glädje och gemenskapen, säger chefen för stadens kulturtjänster Susann Hartman.

ANDRA LÄSER