Poesi möter violin i Lilla Villans livesända konsert

Det lönar sig att ratta in Lilla Villans Youtube-kanal på söndag. Då blir det livekonsert tillsammans med Antti Tikkanen som kombinerar vacker violinmusik med lyrik och tal.

Soloviolinisten Antti Tikkanen är gäst på Lilla Villan på söndag. Konserten där lyrik möter violinmusik sänds via kulturhusets Youtube-kanal.
ÖN
11.03.2021 19:30 UPPDATERAD 12.03.2021 07:01
Konserten Hetkeen emme lähde minnekään beskrivs som en textsatt resa på soloviolin, en tvärkonstnärlig helhet som för åhöraren genom mänsklighetens olika faser.
– Jag kan inte komma på ett mera aktuellt namn på en konsert än det här, "vi går ingenstans på en stund" säger violinisten Antti Tikkanen i ett pressmeddelande.
Tikkanen, bekant bland annat som kammarmusiker från Meta4-kvartetten, har tidigare turnerat flitigt på utländska festivaler men under coronaåret har det varit tyst på konsertfronten.
– Till all lycka är det flesta konserterna inte inhiberade utan uppskjutna, säger han.
Antti Tikkanen trakterar inte bara violinen utan står också för konsertens muntliga utförande: Han tolkar lyrik och virtuosa stycken som komponerats för soloviolin. Det gör han på en Stradivarius-violin, Suomen Kultuurirahastos mest värdefulla individ, som han har till låns.
Tonsättare vars musik hörs på konserten är bland andra Olli Mustonen, Einar Englund, Arvo Pärt, Sergei Prokofjev, Kalevi Aho ja Jean Sibelius.
Konserten från Lilla Villan sänds live söndagen den 14 mars klockan 16 och kan ses via Youtube fram till söndagen den 21 mars. Konserten är gratis men den som vill kan lösa in en understödande biljett eller ge dricks i form av lite mindre biljettköp.

ANDRA LÄSER