Veteranrummets utställning påminner om krigets umbäranden

Ett besök i Veteranrummet ger en lektion i krigets grymhet, något som är lika aktuellt i dag som för åttio år sedan.

Matti Leivo och Tuomo Kankkunen är glada att Veteranrummets utställning finns, och berättar för de yngre generationerna om krigets vånda.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
19.11.2022 10:42 UPPDATERAD 19.11.2022 11:46
Varje lördag mellan klockan 12 och 15 har Veteranrummet i Borgå öppet. Utställningen av föremål och fotografier berättar om den karga vardagen under krigen. Trots att rummet, det är faktiskt endast ett rum, inte är så lätt att hitta, så visar gästboken att utställningen är väl besökt.
Det är frivilliga från föreningarna Porvoon Rintamaveteraanit, Porvoon Sotaveteraanit och Borgånejdens krigsveteraner som turas om att hålla rummet öppet. Den här lördagen är det Matti Leivo och Tuomo Kankkunen som tar emot besökarna. 
– Vi har besökare i alla åldrar, och även av människor utanför Borgå, bland annat var Jussi Niinistö här under sin tid som försvarsminister, säger Matti Leivo.
Krigsveteranerna blir hela tiden färre. I Borgå finns ännu ett tjugotal, men medelåldern är väldigt hög. Även om Leivo och Kankkunen är äldre gentlemän så är deras minnesbilder av kriget vaga, knappt födda som de var då. 
– Vi upplever att föreningarna förvaltar ett viktigt arv genom att berätta för unga vad krigsveteranernas insatser betyder för oss alla, säger Tuomo Kankkunen.
Marschkompassen, som har tillhört Gunnar Holmberg, förstördes då den träffades av en kula.
En mörk skugga drar över herrarnas ansikten när kriget i Ukraina kommer på tal. På frågan om de anser att Finland fattat rätt beslut i att ansöka om medlemskap i Nato, är de båda överens: Det är ett nödvändigt beslut, ett bra beslut.
– President Niinistö kommenterade Rysslands anfall på Ukraina i februari så klokt, när han sa att Putin har kastat masken, säger Matti Leivo.
Veteranrummets utställning känns skrämmande aktuell, medger Leivo och Kankkunen. Hela ingången täcks av ett väggstort fotografi som visar evakuerade från Veckelax som anländer till Borgå 1940. 
Historien upprepar sig, den senaste tiden har några hundra ukrainska flyktingar kommit till de östnyländska kommunerna.
Evakuerade från Veckelax anländer till Borgå.
I utställningen berättar varje föremål en historia. Den trasiga kompassen som räddade sin ägares liv när den stoppade skottet, som ligger bredvid resterna av kompassen. Leksaker som tillverkats av en sovjetisk krigsfånge. Hantverk som soldaterna vid fronten gjort under ställningskriget.
Föremålen som visas här har samlats in och skänkts av veteraner. Föreningarna sökte länge efter en lämplig plats att öppna ett veteranmuseum i, och till slut var det Aktiastiftelsen i Borgå som trädde till. Veteranrummet invigdes den 4 december 2015.
– Aktiastiftelsen avstod från det här rummet och har genom åren varit ett ovärderligt stöd för verksamheten.


Veteranrummet finns på Fredsgatan 26 A i Borgå, och är öppet lördagar 12-15.

Leksaker tillverkade av en sovjetisk krigsfånge.

ANDRA LÄSER