John Antell skrällde i Finnderbyt

Banhoppning. Adertonåriga John Antell från Sibbo lyckades direkt i sitt första försök ta hem segern i det legendariska Finnderbyt.

FÖRSTA SEGERN. John Antell och Denzel tog sin första seger i karriären genom att vinna Finnderbyt i Ypäjä.
Andreas Sjöblom
07.07.2016 10:30 UPPDATERAD 07.07.2016 10:58
– Jag är så otroligt glad. Trots att jag var ute efter en felfri prestation var jag inte inställd på att det skulle räcka ända fram till seger, berättar John Antell.
Sibboynglingens seger i Finnderbyt kan med fog placeras i kategorin jätteskrällar, speciellt med tanke på att det var hans första uppträdande i sammanhanget.
– Hittills har jag inte ens varit i närheten av en förstaplats. Som mitt bästa resultat innan veckoslutets seger betraktar jag en trettonde plats i en Nations Cup-tävling (140 cm) i Holland i fjol.
Att som debutant kunna vinna en av landets mest prestigefyllda banhoppningstävlingar är inte precis vardagsmat.

Var det tur eller skicklighet?

– Det behövs väl alltid även en gnutta tur för att ta hem en tävling av den här storleksklassen men jag har jobbat otroligt hårt och tycker också att jag gjorde min bästa insats i karriären.
John Antell var slutligen den enda ryttaren som klarade den långa och tunga banan utan felpoäng.
– Då jag på morgonen anlände till Ypäjä och såg alla människor blev jag otroligt nervös och i det skedet var en seger närmast en dröm. Då Mikael Wahlman drog på sig en felpoäng efter att ha överskridit maximitiden tänkte jag att jag har en chans.
– Banan var ytterst påfrestande och jag var helt slut då jag överskred mållinjen, berättar Antell.
Prestationen i sig lämnade inte mycket att önska även om Antell säger att det väl alltid finns något man kunde ha gjort aningen bättre.
En gång i veckan brukar jag bygga en egen bana som åtminstone till vissa delar motsvarar en tävlingsbana.
– Det första hindret, ett specialhinder av hagtorn, var på förhand sett den största utmaningen men Denzel klarade även det hindret med bravur.

Lärt sig mycket av Pantsu

Finnderbyt

Resultat: 1. John Antell/Denzel Finland 0/141,50, 2. Mikael Wahlman/Silvercup 163 Finland 1/157,36, 3. Anna Hassö/Blue Loop Sverige 4/127,58, 4. Marika Rättö/Curly Sue G Finland 5/156,39, 5. Jonna Normia/Elektra F Finland 8/147,75, 6. Anna Hassö/ARD Greyman Attyrory Sverige 12/131,22, 7. Nelli Pajuharju Finland Con Pleasure 33/157,94.
John Antell kan inte annat att berömma sin kompanjon, den 8-åriga valacken Denzel som han nu haft i två års tid.
– Han är hur snäll som helst, ytterst samarbetsvillig och supermodig. Han har inte hittills vägrat ett endaste hinder. En sådan häst är trevlig att rida.
Intresset för att ridsport har alltid funnits där.
– Då jag var fyra år satte mamma mig på en nybörjarkurs och det var så roligt att jag aldrig skulle ha velat komma ned från hästryggen. Inledningsvis handlade det om ponnyer men som 12-åring fick jag min första häst, berättar John Antell om sin bakgrund.
Träning blir det flera gånger i veckan, oftast i Träskända under tränaren Piia Pantsus vakande öga men också hemma i Hindbsy.
– En gång i veckan brukar jag bygga en egen bana som åtminstone till vissa delar motsvarar en tävlingsbana.
Att OS-representanten Piia Pantsu (fälttävlan i OS i Sydney år 2000) haft stor betydelse för John Antell går inte att förneka.
– Pantsu har lärt mig otroligt mycket. Det var faktiskt hon som för några veckor sedan sade att derbyklassen skulle passa mig och Denzel bra. Hur rätt hade hon inte där?
I och med att segerkontot nu öppnats hoppas John Antell på nya framgångar.
– Jag hoppas givetvis på att det blir nya segrar. Nästa chans för min del blir en nationell tävling i Salo om en och en halv vecka.