Mässlingsfall på Sverigebåten – THL uppmanar medresenärer att kontrollera vaccineringen

Institutet för hälsa och välfärd ger ut instruktioner för personer på båten.

SMITTORISK. En person med mässling kan ha smittat andra passagerare på Tallink Siljas passagerarfärja.

En vuxen person har insjuknat i mässling i huvudstadsregionen, skriver Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmeddelande. Personen har varit på kryssning 1–3 februari från Helsingfors till Stockholm och tillbaka. Medresenärer på Silja Lines fartyg Silja Serenade kan ha blivit utsatta för smittan.

Personen åkte på kryssning till Stockholm med Silja Serenade på fredagen och åkte tillbaka till Helsingfors på lördagen. Tallink Silja tar kontakt med passagerare som var ombord på fartyget i mån av möjlighet.

Instruktioner för medpassagerare

Resenärer uppmanas kolla att den egna vaccineringen mot mässling är i skick.

Två MPR-vaccin ger ett bra skydd mot mässling. Om ett barn har fått det första vaccinet enligt vaccinationsprogrammet så behöver man inte tidigarelägga det andra vaccinet.

Om du har insjuknat i mässling så behöver du inte vaccinet.

Ta direkt kontakt med vårdcentralen om du eller ditt barn saknar vaccin.

Om du får mässlingssymtom inom tre veckor efter resan ska du ta kontakt med vård centralen per telefon för instruktioner.

Mässling är en ovanligt smittsam sjukdom. Det kan räcka att man vistas i samma rum för att smittan ska spridas.

Symtomen börjar vanligtvis 9-11 dygn efter att man har utsatts för mässling. De första symtomen är hög feber och andningsproblem. Utslagen börjar oftast 3–5 dygn efter det och håller på i en dryg vecka.

ANDRA LÄSER