Ebboelever visar tummen upp för läsning

I klass ett och två i Epoon koulu har läsjuryarbetet tagit fart på allvar. Tre av fyra böcker är redan avbetade och snart är det dags för eleverna att utse sin favorit.

Alla ettor och tvåor i Epoon koulu har sin ugglefavorit efter att ha läst Hannu Mäkeläs Runeberg Junior-nominerade bok Voimalla seitsemän pöllön. Eller nästan alla. Valtter Karkkola gillar inte ugglor men däremot nog ankor. Väljer han någonting att läsa så blir det serier, gärna då Kalle Anka.

Nog för att Valtter och hans klasskamrater uppskattar de täta lässtunderna tillsammans med klassläraren Milka Harjunen.

– Vi läser mycket i skolan, hela tiden. Visst brukar ni alla visa tummen upp när ope läser, säger hon med adress eleverna och får ett helt batteri med tummen upp som svar.

Det visar sig att det ingalunda hör till alla barns rutiner att läsa hemma; varken läsa själv eller bli lästa för. Det är också en orsak till att man i Epoon koulu satsat på olika läsprojekt, och till och med en läskampanj där eleverna fick ett märke för varje kvart de själva läste eller då någon vuxen läste för dem.

Visst brukar ni alla visa tummen upp när ope läser.

– Vi gjorde en egen version på Röda Korset läskampanj och hade en sponsor som stödde oss per märke som eleverna fick, säger Milka Harjunen.

Ugglornas epos

Voimalla seitsemän pöllön, med illustrationer av Elina Warsta, är en berättelse som inte saknar tuggmotstånd. Författaren Hannu Mäkelä har öst ut gamla finska berättartraditioner och den vuxna läsaren kan dra paralleller till klassiker som Sju bröder och nationaleposet Kalevala.

– Ta till exempel den sjunde ugglan Kaleva, som fått sitt namn eftersom han påminner om "vaka vanha Vähämöinen" ur ugglornas nationalepos Pönttö-Kalevala, säger Milka Harjunen.

Boken utformas som en ugglornas maktkamp där Isopöllö bestämmer sig för att förvandla storskogen till sitt kungadöme, förstås med sig själv som kung. Han drar sig inte för att bjuda sin sex ugglevänner på alltför mycket sav, och rentav muta dem för att nå sina syften.

ANALYS. Milka Harjunen har diskuterat Hannu Mäkeläs Voimalla seitsemän pöllön med eleverna. Elina Warstas illustrationer får högsta poäng av första- och andraklassarna i Epoon koulu. Bild: Kristoffer Åberg

– Jag gillade boken för att den var lite mystisk, säger Mira Joroinen.

Längs med vägen får läsaren en humoristisk inblick i ugglornas själsliv.

Sympatiska fjäderfän

– Jag tyckte mycket om boken. Det var jättespännande att ugglorna kunde prata, säger Linn Tapper förtjust. Sedan var det lite roligt när Milka först inte visste namnet på ugglan Kookos, hon sa Kokos med ett o.

– Min favorit var ändå Valkopöllö, tillägger hon.

– Jag tycker att Kivipöllö, stenugglan, är bäst, Den är tuff, en riktigt "jätkä", säger Arttu Vainio.

Det var jättespännande att ugglorna kunde prata.

Voimalla seitsemän pöllön är genomgående intelligent berättad och kommer också med en stor portion humor som såväl yngre som äldre läsare kan uppskatta. Milka Harjunen och hennes elever har också diskuterat bokens budskap och kommit till slutresultatet att fördomar får tummen ner och tolerans får tummen upp.

Samsas om skogen

Helt utan mankemang lyckas Isopöllö nämligen inte i sitt uppsåt att göra skogen till sin. Inte nog med att hans ugglefränder inte riktigt är med på noterna, det finns andra fjäderfän som ställer till det.

– Skatorna kommer och de vill också bo i storskogen, upplyser Ilona Karkkola. Isopöllö vill kalla sitt rike för Iso-Pölölä och skatorna vill kalla det för Harakkala.

– Vissa av ugglorna var nog ändå så tossiga, tillägger hon fnissande.

Gemensamt för Ebboskolans ettor och tvåor var att de uppskattade Elina Warstas finstämda uggleillustrationer i läckra färger.

– Bilderna var super, säger Ilona Karkkola.

FAKTA

Runeberg Junior

7

titlar tävlar om Runeberg Juniorpriset 2018:

En förvalsjury bestående av Mia Grönstrand, Oskar Silén och Pia Vuorio har valt ut sju kandidater som läses av åtta barnjurygrupper, fyra svenskspråkiga och fyra finskspråkiga.

Det är barnen som utser vinnaren av Runeberg Junior-priset 2018.

Runeberg Junior-priset instiftades i fjol av Tidningen Östnyland och Borgå stad.

Priset på 10 000 euro delas ut på Runebergsdagen den 5 februari.