Lokal solidaritetsaktie hjälper restauranger i coronaknipa

Restaurangföretagen står inför tre extra tuffa veckor med hämtmat som enda inkomstkälla. Nu lanseras en solidaritetsaktie som ger Borgåborna chansen att teckna en aktie och ge favoritkrogen konkret stöd.

Sitsen är svår för många restauranger och därför ville gruppen Design Pour Vous, här representerad av Lotten Lindborg-Suhonen, hitta på ett sätt för Borgåborna att stöda sina favoriter. Resultatet blev en solidaritetsaktie.
02.03.2021 19:30 UPPDATERAD 03.03.2021 13:07
Initiativet till den pinfärska solidaritetsaktien togs av gänget bakom Design Pour Vous, en Borgåbaserad gruppering som på olika sätt kombinerar design, evenemang och sevärdheter. Klaus Suhonen, en av medlemmarna, beskriver grundtanken som att man vill göra Borgå roligare för Borgåborna och samtidigt hjälpa till att bygga stadens varumärke.
– Jag vet inte riktigt hur vi kom på idén med en solidaritetsaktie för att stödja de lokala restaurangerna. Först tänkte vi presentkort men vi slopade den idén, säger Suhonen som driver Design Pour Vous tillsammans med Lotten Lindborg-Suhonen och Maria Ahonen.
Presentkort i sig är trevliga men ur företagarsynvinkel skulle det betyda att folk köper presentkort under tiden som restaurangerna är stängda och dyker upp till dukat bord då man öppnar igen – utan att betala. Det ger med andra ord inga tilläggsinkomster för krögaren.
Solidaritetsaktien kostar 35 euro kan snart köpas på en rad lokala restauranger. Utdelningen kommer i form av glädje.
Här kom aktiebrevet in i bilden.
– Det känns som att en solidaritetsaktie är tillräckligt konkret. Folk kan köpa take away-mat och köpa en aktie samtidigt, alla bäckar små ..., säger Klaus Suhonen.

Klassisk design

Suhonen tänker sig att Borgåborna uppskattar möjligheten till en trevlig, hjälpande gest. Genom en insats på 35 euro kan man visa favoritkrogen sitt stöd och samtidigt få ett roligt minne.
Aktiebrevet är designat i gammaldags stil och inramat blir det en påminnelse om året då coronapandemin lamslog världen.
Folk kan köpa take away-mat och köpa en aktie samtidigt.
– Solidaritetsaktien påminner om en aktie tryckt för hundra år sedan, och storyn om varför vi gjort den här "emissionen" finns skriven i aktiebrevet, säger Suhonen.

I vilka restauranger kan man köpa aktien?

– Tryckeriet är i gång och vi kommer att föra solidaritetsaktien till de restauranger som vill ha dem. Feedbacken från dem som jag har frågat har varit positiv.
I det här skedet trycks 500 aktier upp, behövs det flera inleds en "nyemission".

Solidaritetsaktie

Utmaningen går till alla Borgåbor (som har ekonomiska möjligheter) att köpa en solidaritetsaktie för 35 euro, från den restaurang som man önskar stöda.
Mot betalningen får men en aktie som man kan rama in, och som även påminner kommande generationer om hur vi tillsammans kämpade genom coronapandemin.
Vinstutdelningen ges i form av gemensam glädje.
Bakom kampanjen ligger projektet Design Pour Vous.

Till salu den här veckan

När kan man köpa de första solidaritetsaktierna?

– Jag börjar föra ut dem till restaurangerna i dag, så den här veckan. Finns det restauranger som inte hört om det här projektet och vill vara med, ta kontakt! Kanske man kunde sälja aktier i webbshoppen och erbjuda hemleverans? säger Klaus Suhonen.
Aktierna säljs under de närmaste veckorna och intäkterna går oavkortat till respektive restaurang.
Vi kommer att föra solidaritetsaktien till de restauranger som vill ha dem.
Suhonen understryker att ingen i Design Pour Vous-gänget är restaurangägare: de jobbar på samma reklambyrå och kanaliserar mera allmännyttiga satsningar via designprojektet.
Till Runebergsdagen lanserade man till exempel designmössan som såg ut som en Runebergstårta och aktuellt just nu är ett större projekt som är kopplat till en lokal sevärdhet.
– Vi har spännande saker på gång, men jag vill inte avslöja för mycket i det här skedet. Diskussionerna med Borgå stad fortsätter, säger Klaus Suhonen.

Restaurangerna kan be om aktier från klaus@peoples.fi. Här hittar du listan över de medverkande restaurangerna.

* Informationen om de listade restaurangerna har lagts till onsdag 3.3 kl. 13.07.

ANDRA LÄSER