På sommaren vaknar byarna till liv – sommartorg och museer lockar som aldrig förr

I lördags firades Öppna byars dag, i Östnyland hade ett tjugotal byar ställt till med program. Silmus byarådgivare Li-Marie Santala tog med sig ÖN:s Helén Kurri på en rundtur till fyra byar.

Sommargästerna Riitta Rankanen och Kirsi Sarajärvi köper blommor av Maj Korlin , som är med för 37:e året på Sarvsalö sommartorg.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
15.06.2022 13:38 UPPDATERAD 15.06.2022 14:27
Turen startar på lördag förmiddag i Sarvsalö. En doft av såptvättad trasmatta möter besökaren som tittar in i det lilla museet på Sarvsalö. Doften gör utställningen levande. Bilder och föremål från trakten visar hur livet levdes här förr i tiden. 
Ett tjugotal skutor har byggts på Sarvsalö, fiske och sjöfart har varit viktiga näringsgrenar, och i museet kan man läsa mer om dessa så viktiga utkomstmöjligheter i skärgården. 
I år är något av en milstolpe för Sarfsalö byaråd. Det har gått trettio år sedan föreningen grundades. Öns populära sommartorg, öppet varje lördag fram till mitten av augusti, hade startat redan tidigare. Men under de gångna årtiondena har ett gediget arbete gjorts för skapa mera liv. Skolan är föreningens huvudkvarter, som man också hyr ut för fester och möten. Ett nytt kafé finns i föreningshuset, och de fem hyresbostäderna ger lite extra inkomster. 

ANDRA LÄSER