Dressyrekipage tog mått på varandra

Drygt 130 ekipage deltog då ryttarföreningen Borgå Mustang ordnade årets första tävlingar på den nyrenoverade ridplanen i Kokon. Under helgen sågs fina prestationer – och planen fick beröm av både ryttare och tränare.

ANDRA. För Maria "Titti" Finne och Westfalia gick lätt A-banan fint, med en andraplacering som följd.
Under helgen tävlade drygt hundratrettio ekipage i dressyr på tävlingsplanen i Kokon. Under lördagen var tävlingarna på nivå ett, tidigare föreningsnivå, och på söndagen på nivå två, regional nivå.
Det är första gången på några år som arrangörsföreningen Borgå Mustang kan ordna större tävlingar på den egna planen – bottnen var tidigare så dåligt att det inte gick att rida på planen. I fjol renoverades den, och det är en glad ordförande Jenny Tomperi som nu kunde konstatera att det var mer än lyckat.
– Både ryttarna och tränarna berömde bottnen. Det känns bra att ordna tävlingar på nivå 2 igen och lovar gott för framtiden. Vi hoppas på tävlingar på nivå 3 till nästa år, säger Tomperi.
Under lördagen tävlade ekipagen i klasser från lätt C till lätt A, på söndagen från lätt C till medelsvår B. Söndagens lätt C var samtidigt kvaltävling för Ryttarförbundets Talent-program, ett kvalitetsprogram för att ge blivande tävlingsryttare målmedveten träning och stöda dem i deras utveckling.
– Vi är glad att vi har så många nya förmågor på kommande och att de klarade sig bra i kvaltävlingen. Nu väntar vi med spänning på hur de klarar hoppningen som är om ett par veckor, säger Tomperi.

Fullt program

Planen testades egentligen redan för en vecka sedan då föreningen ordnade träningar där. Och programmet för resten av säsongen är digert. Om två veckor, 19-20.5, ordnas tävlingar i banhoppning. Det blir nivå ett på lördagen och nivå två på söndagen, liksom senaste helg. Ett liknande banhoppningsveckoslut blir det också i augusti, 18-19.8. I samband med de tävlingarna avgörs vem som blir föreningsmästare i banhoppning i år.
Dressyrtävlingar blir det nästa gång i september, 22-23.9. Då koras också föreningsmästaren i dressyr. 11-12.8 ordna Borgå Ridstall tävlingar i working equitation på planen.
– Jag är superstolt över föreningens aktiva medlemmar som gör det möjligt att alls ordna tävlingar och över våra fina lokala samarbetspartners, säger Tomperi.
På sommaren ordnas också en byggkurs för terränghinder. Föreningen ska också utveckla tävlingsområdet, nu när planen igen är i bruk. Bland annat ska det bli ett nytt förvar för hinder.
Resultaten från helgens tävlingar finns i sin helhet på https://online.equipe.com och på https://kipa.ratsastus.fi.

ANDRA LÄSER