Polisens jobb är aldrig tråkigt

På ett tufft inträdesprov följer mångsidiga studier som tar tre år och efter examen hägrar ett säkert och spännande jobb. Så sammanfattar överkommissarie Kjell Nylund utbildningen av poliser vid polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Mångsidigare kan det knappast bli, bekräftar Emma Erähalme som snart är inne på andra året av sin polisutbildning.

TRÄNING. Emilia Turpeinen, Maija Ylikotila och Anette Sundqvist är blivande poliser och de tränar regelbundet styrka, taktik och samarbete för att vara redo för verkligheten efter utbildningen.
24.01.2020 19:30
Poliscampus i Tammerfors inger respekt. Till intrycket av ordnad och organiserad sammanhållning bidrar myllret av identiska mörkblå overaller, polisuniformer som praktiskt alla bär. Till alla på campus räknas hundratals blivande poliser, deras lärare och utbildare och dessutom poliser, konstaplar och kommissarier som deltar i kortare kurser eller längre fortbildning.
Polisutbildningen i Finland är koncentrerad till Hervanta strax söder om Tammerfors centrum och platsen är som en stad i staden, 22 hektar stor, ingärdad och hårdbevakad. Inte ens nya bostadshus i grannskapet har fönster som ger öppen insyn över campus.
Polisyrkeshögskolan har vuxit och brett ut sig under årens lopp och bland resliga tallar står ett gytter av betongbyggnader som innehåller allt från studiebostäder, gymnastiksalar, gym och simhall till klassrum för teori, skjutbanor för övning och bibliotek med både facklitteratur och moderna deckarklassiker som sviten om Harry Hole av Jo Nesbø.

ANDRA LÄSER