Svampkännarens sonson blev en kosmopolit

Journalisten och pensionerade FN-arbetaren Måns Nyberg har redigerat sin farfar Wolmar Nybergs memoarer. Wolmar var bankdirektör i Borgå och en framstående svampkännare som är bekant även för ÖN:s läsare tack vare att Naturhistoriska Centralmuseet efterlyste uppgifter om honom i början av året. Men även sonsonens liv kunde förtjäna en biografi.

Måns Nybergs sommarvilla byggdes av hans morfar. De första femtio åren stod villan i Haiko men 1932 flyttades den till Takvedaholmen likt en byggsats från Ikea.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
23.09.2022 14:21 UPPDATERAD 23.09.2022 14:42
– Här kommer en frågesportsfråga: Vad är det för speciellt med riksvapnet som hänger där ovanför dörren?
Måns Nyberg hojtar sin fråga från köket där han tillreder kaffe med en modern kapselmaskin. I vardagsrummet i den ståtliga stockvillan på Takvedaholmen utanför Gumbostrand verkar tiden däremot ha stannat: Möblemanget, bjälkarna i taket och även mattorna på golvet härstammar från slutet av 1800-talet då arkitekt Magnus Schjerfbeck ritade huset i samma stil som ett annat av sina skapelser: kejsarens fiskestuga i Langinkoski i Kotka. Gammaldagsintrycket kompletteras av svartvita fotografier, souvenirer som morfadern August Fredrik Sundell hade med sig från en resa till USA 1904 och trådtelefonen i bakelit som står på det runda telefonbordet.
När Nyberg kommer gående med kopparna kan han ge svaret på frågan: lejonet, sabeln och svärdet är bekanta från det moderna riksvapnet men det avvikande är kronan högst upp. Vapnet härstammar från tiden strax efter självständigheten då det fanns planer på att Finland skulle bli ett kungadöme.

ANDRA LÄSER