Lilla Villan siktar på våren

Jubileumsåret 2020 avslutades i kulturhuset Lilla Villan i Nickby på ett ovälkommet sätt, med hela 34 annullerade programpunkter. Alla januariprogram har flyttats till senare på våren eller till hösten.

Hur var det att leva på 1880-talet i Sibbo? Lilla Villan och Rävsson Company gör tidsresor till Sibbesgården.
ön
20.01.2021 19:32
– Om jag ändå kunde gå i ide och komma fram först när snön har smält och coronaepidemin ebbat ut, säger verksamhetsledare Petri Pöyhönen vid kulturhuset Lilla Villan. Speciellt bekymrad är jag över konstnärernas sysselsättningsmöjligheter. Sedan mars 2020 har det bara handlat om att annullera föreställningar eller att flytta fram dem gång på gång.
Lilla Villan firade sina första tio år i fjol, med ett digert programutbud, som tyvärr blev rumphugget på grund av coronarestriktionerna.
Det nya året har inte heller börjat under lyckliga stjärnor. Alla föreställningar och konserter som planerats till januari har flyttats fram, till senare på våren eller, i en del fall, till och med till hösten.

Konserter i vår

Lilla Villan fortsätter med konsertverksamhet för en liten publik, med säkerhetsavstånd, genast när det blir möjligt.
Årets första Club Lilla Villan -konsert har flyttats till slutet av februari, den 19 februari klockan 19. Då äntras scenen av tonsättaren och pianisten Maija Ruuskanen och sångerskan och violinisten Veera Railio, som firar tioårsjubileum som duo. De uppträder tillsammans med musikerna Pauli Hanhiniemi och Ville Rauhala. Kvartetten tolkar Hanhiniemis sånger från olika tidsperioder med en helt ny twist.
I februari kan man i Lilla Villan se och höra tonsättaren och pianisten <b>Maija Ruuskanen</b> och sångerskan och violinisten <b>Veera</b> <b>Railio.</b>
En konsertserie bjuder på klassisk musik i olika utföranden. Serien inleds den 15 mars klockan 16 med en textsatt resa på soloviolin genom olika mänskliga tillstånd, till djup ensamhet och vägen därifrån. Martti Vuorinen står för det muntliga utförandet och violinisten Antti Tikkanen, känd från Meta4-kvartetten, för det musikaliska. Tonsättare är bland andra Olli Mustonen, Einar Englund, Arvo Pärt, Sergei Prokofjev, Kalevi Aho ja Jean Sibelius.

Tidsresor vid Sibbesgården

Konstparkprojektet, som inleddes sommaren 2020, fortsätter med en daghemsgrupp eller skolklass i gången. Barnen och de unga får plantera blommor runt Lilla Villan, bygga diktstigar och ge konserter i snöslottet. Dockteaterkonstnären Anne Lihavainen, från Borgå, och dramapedagogen Ellu Öhman, från Sibbo, leder barngrupperna mot våren genom att berätta historier om kajan som fått sitt namn av sitt läte, kja-kja, och om slumrande trädgårdstomtar.
I maj kan man göra tidsresor tillsammans med Rävsson Company till Sibbesgården. Hur var det egentligen att leva i Sibbo på 1880-talet? Det kan man få veta mer om bland annat genom sånger och lekar.

Pysselmorgnar

I februari börjar Pysselmorgnarna i Lilla Villan, om det är möjligt på grund av coronarestriktionerna. Pysselmorgnarna, under tio måndagar på våren, dras av socionomstuderande Matilda Leppäniemi och de är avgiftsfria. Verksamheten går nonstop mellan 9 och 12, alla får komma och gå när det passar dem själva bäst. Pysselstationerna finns på olika ställen i Lilla Villan och, om vädret det tillåter, också utomhus.
Violinisten <b>Antti Tikkanen</b>, känd från Meta4-kvartetten, uppträder i mars i Lilla Villan tillsammans med Martti Vuorinen.
Det ledda programmet består av till exempel sång, ramsor, skuggteater, pyssel, målning och olika slags handarbeten. Vårens temata är bland annat norrsken, snö, kort till alla hjärtans dag, fastlagsbullar, fjärilar, våren och påskdekorationer.

Flätan till Uleåborg

Lilla Villans 10-års jubileumsproduktion, pjäsen Flätan kommer att visas under barnteaterfestivalen i Uleåborg i april. Festivalen firar 40-årsjubileum med temat revolution.
Flätan passar så bra i sammanhanget, säger Petri Pöyhönen. Är Flätan en hon, en han eller en hen? Och spelar det någon roll?
– Jag är stolt över att vår pjäs nu får mer synlighet runtom i landet. Vi har satsat massor och nu bär våra satsningar frukt.
Flätan kommer igen upp på repertoaren i Lilla Villan under hösten 2021.

ANDRA LÄSER