På tisdag börjar nästa lockdown – regeringen stänger ner samhället

Regeringen höjer coronaskölden mot omikronvarianten och stänger ner stora delar av samhället för att stoppa spridningen på tisdag. De skärpta restriktionerna märks också av här i östra Nyland.

"Min kropp, mitt val" upplyste den felstavade skylten på en demonstration mot regeringens coronapolitik den 18 september. Många finländare är trötta på pandemin. Arkivbild.
27.12.2021 10:27
På tisdag inleds nästa runda av nationella restriktioner för att stoppa spridningen av coronaviruset i allmänhet och den senaste omikronvarianten i synnerhet. Regeringen beslöt den 21 december att stänga ner delar av samhället för att skydda hälsovårdssystemets bärkraft.
Omikronvarianten upptäcktes i slutet av november av sydafrikanska vetenskapsmän. Varianten har spridit sig snabbare än andra varianter och har blivit den dominerande varianten på flera håll i världen. De existerande vaccinen ser ut att bita på omikron och andelen dödsfall per smitta har varit lägre än under tidigare varianter.
På tisdag kommer regeringen att stoppa användningen av coronaintyget för tre veckor i hela landet, det vill säga fram till den 17 januari. Coronaintyget har gjort det möjligt för restauranger och andra serviceföretag att hålla öppet så gott som normalt trots pandemin. Intyget har också möjliggjort olika slags kulturevenemang och festivaler.
Från och med tisdag måste utskänkningen på barer och restauranger upphöra klockan 17. Barerna måste stänga klockan 18 och restaurangerna klockan 20. Även antalet kundplatser begränsas.
Beslutet att stoppa användningen av coronaintyget kommer i praktiken också att stoppa alla teatrar och kulturevenemang. Beslutet om att företag och arrangörer måste kräva coronaintyg fattas av regionförvaltningsverken, vilket innebär att viss variation kan förekomma.

Också i östra Nyland

Regionförvaltningsverken fattar också beslut om restriktioner som gäller gym, simhallar och andra offentliga lokaler. Flera regionförvaltningsverk har redan meddelat om nedstängningar. Till exempel Södra Finlands regionförvaltningsverk kommer att stänga dylika lokaler fram till den 10 januari.
Det betyder att lokaler för inomhusidrott stängs för vuxna från och med tisdag, meddelar både Borgå stad och Sibbo kommun. Offentliga tillställningar förbjuds helt i inomhuslokaler.
I Borgå kan till exempel simhallen och lokaler för inomhusidrott användas endast av barn och unga för ledd hobbyverksamhet.
Musikinstitutet, Konstskolan och medborgarinstitutet KoMbi övergår till distansundervisning i vuxenundervisningen ända till den 16 januari. Restriktionerna gäller ändå inte nödvändig närundervisning, som undervisning av läs- och skrivkunskaper för invandrare.
– Eftersom omikronvarianten är mycket smittsam behöver vi kraftiga restriktionsåtgärder också i Borgå, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i ett pressmeddelande.
I Sibbo ställs de avgiftsfria turerna som ordnas i Allaktivitetshallen in vid årsskiftet. De allmänna tiderna i ishallen stoppas också.
Verksamheten i motionsgrupperna riktade till vuxna, som till exempel vattengymnastik och seniorgrupper, skjuts upp. Terminen inleds tidigast den 17 januari.
Även evenemanget Motionslandet som skulle ha gått av stapeln den 16 januari ställs in. Sibbo idrottstjänster meddelar senare om eventuella ersättningar som betalas till över 18-åringar som har ett månadskort till Allaktivitetshallens motionssal.
Vuxna professionella idrottare får fortfarande träna inomhus i Sibbo kommuns idrottslokaler. Idrottarna ska kontakta kommunens idrottstjänster om de vill använda lokalerna.

Bestämmelsen begränsar användningen av följande lokaler som offentliga och privata aktörer använder för sport-, motions-, nöjes- och rekreationsbruk:

Utrymmen inomhus som används för lagsport, gruppmotion, utövande av kontaktgrenar och annan motsvarande idrott eller motion samt gym och andra motsvarande utrymmen för inomhusidrott.
Bassängutrymmen i samband med allmänna bastur samt simhallar och omklädningsrum i anslutning till dem.
Dansställen och lokaler som används för körsång, amatörteater eller annan motsvarande grupphobbyverksamhet.
Nöjesparker och temaparker, tivolin samt inomhusutrymmen i djurparker.
Inomhuslekparker och inomhuslekplatser.
Allmänna vistelseutrymmen i köpcentra, med undantag för affärslokaler inom detaljhandeln och lokaler som används för tillhandahållande av tjänster samt tillträde till dem.
Lokaler får användas bara för ledd hobbyverksamhet för barn och unga födda år 2004 eller senare samt för genomförande av lagstadgade tjänster, såsom medicinsk rehabilitering.
Beslutet gäller inte professionell sport och inte heller verksamhet i privat- eller familjelivet.
Restriktioner kan inte undvikas genom att använda covidintyget.

ANDRA LÄSER