Lovisabakelsen utmanar Runebergstårtan – ny bakningstävling i Lovisa

Lovisa stad har kastat handsken. Målet är att hitta en utmanare till Borgås klassiker bland bakelserna.

Lovisa har tagit mod till sig och utmanar klassikern från Borgå, Runebergstårtan.
Lovisa stad utlyser en bakningstävling för att få fram en ny Lovisabakelse. Tävlingen är öppen för alla, och meningen är att hitta en lokal variant av Borgås Runbergstårta.
– Enligt sägnen föddes idén till Runebergstårtan då Fredrika Runeberg sopade smulor från golvet. Nu sopar Lovisa golvet med den arma tårtan!
Det säger projektkoordinator Nina Wiklund i ett pressmeddelande från Lovisa stad. Ett där man utmanar den riktiga klassikern.
– Varför är förresten alla våra bakelsehelger i tät följd på vintern? Drottning Lovisas namnsdag den 25 augusti tycker jag erbjuder både fin inramning och smaskiga säsongsråvaror, fortsätter Wiklund.
Museiintendent på Lovisa stads museum Ulrika Rosendahl kompar Wiklund.
– Förutom att vår kära hemstad bär hennes namn är drottning Lovisa Ulrika känd som en upplyst och stark drottning som visste vad hon ville. Hon avnjöt säkert en och annan bakelse i sina dagar. På 1700-talet var bakelser högsta mode. Dessutom var staden under hennes tid en stapelstad, så här kunde man få tag på lyxiga ingredienser som inte fanns i andra delar av landet. Det fanns mandel, citron, kaffe, kakao, kryddor, torkad frukt och russin. I bakverk användes även grädde, smör, ägg och både importerade och inhemska äpplen.
– Trots världsläget ut eller just därför tror jag att vi nu också behöver få tänka på bakelser, sommar och annat härligt, säger Wiklund.
Den som vill delta måste anmäla sig senast den 9 maj. Anmälan sker elektronisk via https://www.loviisa.fi/sv/nyheter/lovisabakelsen/ eller per post åt Nina Wiklund (Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, PB 77, 07901 LOVISA). Kom ihåg att ange namn och telefonnummer.
För det andra ska du lämna in bakelsen och receptet i Lovisavikens skolas matsal 12.5 senast klockan 14.45 – alltså när semifinalen äger rum.
Därifrån går 3–5 bidrag vidare till finalen den 14 maj klockan 12 i Kommendantshuset. Vinnaren utses av "en mångsidig och namnstark jury" som avslöjas senare.
Det är viktigt att både ingredienserna och metoden är antecknade tydligt. Observera att vinnarreceptet blir offentligt och både kommersiella och icke-kommersiella aktörer får rätt att baka och sälja bakelsen. Noggrannare instruktioner skickas till de anmälda. Finalisterna ges möjlighet att baka sin bakelse på nytt till finalen.
Förutom ära och berömmelse så får vinnaren även en matberedare från Veikon Kone i Lovisa.

Hur väljs vinnaren?

Förutom smaken och det visuella väger även följande i bedömningen:
Bakelsen ska kunna bakas både professionellt och hemma.
Bakelsen får gärna vara ”drottninglik”.
Bakelsen får gärna anspela på Lovisas historia.
Lokala råvaror och kopplingar till Lovisa samt säsongsråvaror (slutet på augusti) ger bonuspoäng.
Anpassningsbarhet till olika kostbegränsningar ger bonuspoäng.