Albert Häggblom: "I tid och otid"

Dagens kolumnist filosoferar kring tid. 

28.04.2023 06:37
Jag brukar med jämna mellanrum fascineras av tiden. Jag tänker på att tiden är konstant pågående och oberoende vad jag gör, och vad jag än försöker hinna med så går tiden lika fort. Fastän det kan kännas som den ibland går snabbt och ibland långsamt. Kan det vara så att tiden faktiskt går fortare när man har roligt?
Tiden kanske är det mest demokratiska och jämlika vi har i våra liv. Det spelar ingen roll var man är född och uppvuxen eller hur högt utbildad eller förmögen man är. Så länge vi lever har vi alla lika mycket tid. Jag har lika mycket tid som Elon Musk till exempel. Inte ens han kan köpa sig mer tid. Tid går liksom inte att sälja eller köpa, men samtidigt är den jätte värdefull och kan däremot spenderas, eller som vissa säger ”döda lite tid”.
Så det som är den viktiga frågan är kanske hur vi väljer att spendera vår tid, eller andras också för den delen. Om jag är fem minuter sen till en träff med en kompis, så kan man ju se det som att jag spenderar fem minuter av kompisens tid, som den aldrig får tillbaka. Men om jag sedan är fem minuter sen till ett stormöte med trettio personer, då snuvar jag ju var och en på fem minuter vilket blir fem gånger trettio alltså två och en halv timme beräknat i ”personlig tid”. För att inte tala om en försenad direktsändning för över miljoner människor. Snabbt har en person ”stulit” mer personlig tid än en hel livslängd. Så kom i tid gott folk.

ANDRA LÄSER