Jenni Tuominen fick statspriset i illustrationskonst

Borgåbaserade illustratören och bildkonstnären Jenni Tuominen belönades i fredags med statspriset i illustrationskonst. Priset är på 14 000 euro.

MÅNGSIDIG. Jenni Tuominen är mångsidig i sitt konstnärsyrke, just nu håller hon mycket på med keramik. Kranium i trädgården heter den här illustrationen som hon ställde ut i Kaplansgården i fjol.
11.12.2017 15:13 UPPDATERAD 11.12.2017 15:14
I prismotiveringen beskrivs Jenni Tuominen som en av de mest centrala och mest aktiva illustratörerna i Finland, och hon får tack för sitt mångsidiga arbete inom inte bara inom illustrationskonsten, utan också inom mönsterdesign för tyg och sina keramikarbeten.
För den breda massan har hon blivit bekant i synnerhet för färggranna, barntillvända mönstren hon designat för Marimekko, men under de senaste åren är det hennes sympatiska keramikfigurer som erövrat världen. De rundnätta skulpturerna där hon kombinerar keramik och handarbete tronar bland annat i Samujis flaggskeppsbutik i New York.
Jenni Tuominens still beskrivs som väldigt personlig och igenkännbar oberoende av vilken uttrycksform hon använder. Vid första anblicken kan hennes estetik förefalla barnslig, men en närmare titt visar på skickligt utförande och en människonära approach, som statens konstkommission formulerar det.
Tuominen är utbildad metallsmed och grafisk designer. Som utställare är hon aktiv, i fjol höstas ställde hon till exempel ut i Konstgallen i Borgå i egenskap av tidigare resident i konstnärshuset i Borgå, där verksamheten nu är nedlagd. Jenna Tuominen har också skapat offentliga verk.
Det är Statens konstkommissioner som har slagit fast vem som får statsprisen för film-, bild-, medie- foto och illustrationskonst samt för arkitektur och design. Statsprisen är värda 14 000 euro och tas ur Veikkaus avkastning.

ANDRA LÄSER