Väderskyddet i Vårberga plockas bort – missbrukarna ska få nytt ställe i framtiden

Väderskyddet för alkoholister i Vårberga ska rivas. Beslutet kom efter att platsen uppfattats som orolig.

OROLIGT. Väderskyddet i Vårberga ska rivas. Den nya platsen är ännu inte utpekad.
01.04.2020 13:30
På sistone har det förekommit uppgifter på Facebook om att det omtalade väderskyddet i Vårberga ska rivas. Skyddet har orsakat en del agg bland grannarna som upplevt det som störande – även om det ursprungligen skapades för att slippa störande beteende vid köpcentret.

Orsakat oro

Östnyland skrev ett reportage från en så kallad trygghetsvandring i Vårberga hösten 2019. Där kunde invånarna peka ut moment som de uppfattar som oroliga, då också väderskyddet dök upp som ett tema. I reportaget noteras att väderskyddet, som byggdes för alkoholister och andra missbrukar i en skogsdunge en bit in längs med Mielikkivägen, borde komma bort.
– Fyllona röjer, pissar, skiter och slåss och knarkare håller också till där. Jag har sett knivarna vifta och förra veckan blev en av gubbarna slagen med spade i huvudet, sade då en av deltagarna i vandringen.
Ett samtal till välfärdskoordinator Sara Tallsten visar att skyddet mycket riktigt nu ska plockas bort. Frågan har varit uppe i arbetsgruppen för förortsutveckling, och där var alla överens om att det ska rivas.
– Nu reder vi ut var det kunde placeras i stället. Beslutet kommer efter att vi följt upp saken en längre tid. Vi har bland annat hört invånarna, säger Tallsten.

Oklar tidtabell

I skrivande stund är det osäkert när rivningen äger rum, men enligt Tallsten blir de aktuellt under våren – sannolikt i april.
– Sedan ska platsen återställas. Den nya platsen har vi ännu inte pekat ut, men vi reder ut vilka möjligheter som finns.
Väderskyddet dök upp hösten 2019 efter att efter att staden tillsammans med invånarna pekade ut en plats där missbrukarna kunde ha ett väderskydd. Orsaken var ursprungligen att omgivningen kring köpcentret länge hade uppfattats som orolig.
– Då kom idén med väderskyddet och att det kunde lugna ner situationen. Vissa grannar har sedan upplevt att man bara flyttade på problemen, säger Tallsten.

ANDRA LÄSER