Gemenskapen är det bästa med Folkhälsans familjekafé

Småbarnstiden är härlig men tuff. För många föräldrar erbjuder Folkhälsans familjekafé ett välkommet avbrott i vardagen. Där får mammor och pappor kaffesällskap och kamratstöd.

Malin Stenström och dottern Elli Mäkelä brukar promenera från Gammelbacka till Kvartersklubbens Familjekafé.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
19.10.2022 13:18
Folkhälsans familjekafé varje onsdag och fredag förmiddag är en välkommen andningspaus för många småbarnsföräldrar. En solig fredag är också ÖN med på kaféet, som finns i Kvartersklubben på Västra åstranden. Kanske höstmarknaden har lockat en del föräldrar att promenera i folkvimlet, för det är rätt glest mellan borden, men fem mammor med sammanlagt sju småttingar träffas i dag. 
– I snitt brukar det vara fem vuxna, ibland kanske tio och somliga dagar bara två-tre.
Det säger Alexandra Seeck, som är här med sin yngsta av fyra barn, ettåriga Wiggo. Alexandra är just nu ledare för kaféet och medan hon dukar fram kaffe och smörgås berättar hon att även hon började som vanlig besökare.
Gemenskapen här är så härlig! Och så lär man känna nya människor, andra mammor och pappor. Det är värdefullt när man flyttar till en ny ort.
Emilia Salo
Familjen bodde i Ekenäs innan de flyttade tillbaka till Borgå för fem år sedan. Kaféet blev snabbt ett bra ställe att knyta kontakter med andra barnfamiljer.
– När den förra ledarens vårdledighet slutade och hon återgick till jobbet tog jag vid som ledare. Jag ordnar med fika och planerar program och pyssel.
Alexandra Seeck leder familjekaféet, och ettåriga Wiggo Seeck är givetvis med.
Alexandra Seeck är själv för närvarande vårdledig från jobbet som lärare inom småbarnspedagogik, och när hon så småningom återgår till jobbet kanske någon annan förälder tar över.
Framför skåpet med leksaker står tio månader gamla Elli Mäkelä. Mamma Malin Stenström berättar att Elli är en väldigt aktiv liten tös, så stunderna i familjekaféet är välkomna för dem båda.
– Under coronan blev jag ganska van vid att vara ensam, men Elli kräver aktiviteter. Fast hon inte leker med andra barn ännu trivs hon när det är barn runt omkring. Det är roligt för mig också att träffa andra föräldrar.
Just i dag är alla mammor inflyttade eller återflyttare i Borgå, precis som Alexandra Seeck. Malin bodde över tio år i Helsingfors, men när familjen växte blev bostaden för trång. Bättre, större och billigare boende hittade familjen i Gammelbacka.
– Det är en lagom promenad hit. Elli sover på hitvägen och är full av energi när vi kommer fram.
Det finns massor av roliga leksaker som roar barnen, säger Emilia Salo med barnen MInea och Matteo. Elli Mäkelä tittar på.
Emilia Salo och hennes familj har flyttat till Borgå från Vanda. I dag är hon här tillsammans med barnen Minea, som är fem år, och Matteo, som är två.
– Borgå är en lagom stor stad, och omgivningen är betydligt trevligare än i Vanda. Jag kommer ursprungligen från Hangö, och Borgå känns på något vis som hemma, sammanfattar Emilia Salo sina känslor för den nya hemstaden. 
Ett stort plus, säger Emilia, är att de svenskspråkiga tjänsterna är bra och omfattande här. Folkhälsans familjekafé har blivit en fast punkt för Emilia.
– Gemenskapen här är så härlig! Och så lär man känna nya människor, andra mammor och pappor. Det är värdefullt när man flyttar till en ny ort.
Tvååriga Nella Niinikoski tycker om att pussla, mamma Helena Sahlberg uppskattar att få umgås med andra föräldrar.
Helena Sahlberg besöker familjekaféet tillsammans med dottern Nella Niinikoski, två år. Den runda magen avslöjar att familjen snart växer, och Helena berättar att det är lillebror som finns i magen.
– Det är riktigt bra att vara här. Nella tycker om att pussla, och vi vuxna tipsar varandra om till exempel roliga evenemang för barnfamiljer.
Det visar sig att sociala medier och djungeltelegrafen är småbarnsmammors bästa nyhetsbyråer, när man vill hålla sig informerad om vad som händer. När nattsömnen är på kort och tiden ska räcka till mycket är inte nyheter och medier första prioritet, men om det ordnas konserter, barnloppmarknader och familjeträffar vill man veta om det i god tid.
Paulina Westin och sonen Alvar Westin kommer till familjekaféet på fredagarna, för då är Alvar hemma från dagis.
Nu droppar Paulina Westin in i kafeet tillsammans med Alvar, tre år. I barnvagnen slumrar Evert, som är fem månader. Även Paulina hör till skaran återflyttare.
– Det känns värdefullt att bo nära sina föräldrar och syskon, säger Paulina.
Både mor och son uppskattar kaféets verksamhet.
– Vi kommer hit på fredagar, då Alvar är ledig från dagis. Han tycker om leksakerna som finns här, och jag får en stund att umgås med andra mammor.

Det här är Folkhälsans Kvartersklubb

Sällskapsgruppen torsdagar kl. 10-11.30: Kom med för att träffa nya människor, prata och diskutera kring olika teman och umgås över en kopp kaffe.
Styrka och balans onsdagar kl. 15-16: Folkhälsan ordnar styrke- och balansövningar. Övningarna främjar muskelkondition, balans och rörelse. Övningarna lämpar sig för alla oberoende av kondition och kan göras enligt den nivå man själv önskar.
Promenadgruppen, tisdagar, start kl. 14 från Kvartersklubben, Alexandersbågen 12.: Sköna promenader i grupp, kläder efter väder.
Kaffeträffar för närståendevårdare måndagar kl. 13-14.30, datum: 14.11. 12.12: Gruppen riktar sig till närståendevårdare i Borgå med omnejd. Samtal om det som är aktuellt just nu, kaffe och utbyte av erfarenheter.
Mer info om verksamheten på Folkhälsans Kvartersklubb i Borgå hittas här: Kvartersklubben i Borgå - Folkhälsan 
Källa: Folkhälsan Borgå

ANDRA LÄSER