De bakade den bästa bakelsen

Lokala råvaror kombinerade med inspiration och tävlingsmentalitet ligger bakom det vinnande bidraget i Lovisanejdens högstadiums tävling där målet var att skapa en bakelse till självständighetsjubileet 2017.

VINNANDE BIDRAG. Indigo Tazaki, Wilma Bäcklund och en tredje person som vill vara anonym, skapade hallonbakelsen som charmade majoriteten av juryn. – Vi ville använda oss av hallon och choklad för vi tycker om bägge. Fast den andra bakelsen ser också jättegod ut, berättade Indigo före juryn samlades.
Oskar Skogberg
04.11.2016 10:57 UPPDATERAD 04.11.2016 16:45
Tidningen Östnylands fotograf och reporter hade äran att sitta med i juryn som avgjorde vilken av de två bakelserna som skapats av niorna på Lovisanejdens högstadium som skulle koras till segrare. Men det var ingen lätt uppgift, och juryn bestående av sju personer (se faktaruta) fick fundera och diskutera en god stund. Hallonbakelsen fick omdömen som "enkel och stilren" medan blåbärsbakelsen fick beröm för sitt blåvita tema och den djupa blåbärssmaken. Men juryn konstaterade också att den var svårare att äta än konkurrenten. I en sluten omröstning föll rösterna 4–3 till hallonbakelsens favör.
– Fast bakelserna var såpass olika att båda två säkert skulle ha hittat sina målgrupper på en självständighetsdagsfest, säger jurymedlemmen Henrik Creutz.
SVÅRT VAL. Henrik Creutz från Malmgård, läraren i huslig ekonomi Carina Astikainen, modersmålslärare Rolf Blauberg och tf. rektor Jutta Angus tyckte att båda bakelserna hade sina fördelar.

Samarbete och tävling

Carina Astikainen som är timlärare i huslig ekonomi säger att idén till bakelsetävlingen föddes under hösten.
– Jag och min kollega Göta Alm-Ellingworth på Ålands yrkesgymnasium har länge funderat på hur skolorna skulle kunna samarbeta. Så när Utbildningsstyrelsen meddelade att årets tema är Finland 100 år tillsammans beslöt vi att ordna en bakelsetävling kring jubileet.
Astikainen säger att hennes elever var mycket entusiastiska och att tävlingsmomentet ökade motivationen ytterligare.
– De har verkligen satt ner både hjärta och själ i arbetet.
Läraren är glad över att lokala producenter också engagerat sig i tävlingen och donerat sina produkter till elevernas förfogande. Med fanns bland annat mjöl och havregryn från Malmgård, äpplen och vaniljsocker från Wildemans och honung från Marbacka.
Den segrande choklad-hallonbakelsen kommer att serveras under högstadiets självständighetsbal nästa år och trion som skapade den kommer att bjudas in som hedersgäster.
– Till tävlingens kriterier hörde att temat Finland 100 år ska synas i bakelserna och de ska vara enkla att äta stående. Dessutom kan de inte vara överkomplicerade att tillverka eftersom de ska produceras i närmare trehundra exemplar, säger skolans rektor Jutta Angus.

Bästa av de bästa

Bakelsetävlingen har ordnats parallellt i Lovisanejdens högstadium och i Ålands yrkesgymnasium.
Tävlingsdeltagare i Lovisa var niornas tillvalsgrupper i huslig ekonomi, på Åland deltog första årets kockstuderande.
I Lovisa och på Åland har eleverna haft tillgång till lokalt producerat mjöl, honung, äpplen, blåbär och vaniljsocker som blandats till på orten.
Kriteriet var att minst tre av råvarorna skulle användas.
Under hösten har man i Lovisa ordnat semifinaler där man vaskat fram de två bästa av sammanlagt sju bakelser.
En jury bestående av Henrik Creutz från Malmgård, tf. rektor Jutta Angus, modersmålslärare Rolf Blauberg, läraren i huslig ekonomi Carina Astikainen, reporter Carita Liljendahl från Nya Östis, ÖN:s fotograf Kristoffer Åberg och ÖN:s reporter Oskar Skogberg utsåg den bästa av Lovisabakelserna på fredagen.
Sista momentet i tävlingen är att skolorna i Lovisa och på Åland bakar varandras segrarbakelser.