Markus och Esko gör sitt bästa för att hålla träbåtskulturen vid liv

Som det är nu är kunskapen om träbåtar och hur man bygger och sköter om dem väldigt utspridd och om någon vill bygga en särskild träbåt får han ofta leta reda på en existerade båt och ta måtten från den. På Traditionscentret Kuggom vill man bygga upp en databas för träbåtar.

Läraren Markus Verronen och träbåtsentusiasten Esko Taanila är initiativtagare till det nya projektet i Kuggom.
Östnyland
02.11.2022 12:22
På Finlands äldsta träbåtsskola i Kuggom körde byggarkursen för träbåtar åter i gång 2018 efter en paus på några år. Att intresset för träbåtar är på uppgående syns i att kurserna har väckt stort intresse och lärare Markus Verronen säger att det endast finns ett par lediga platser till utbildningen som börjar på våren.
Träbåtarna är aktuella även ur ett nationellt och nordiskt perspektiv: i december i fjol tog Unesco med den nordiska klinkbyggda träbåten på sin lista över immateriella kulturarv. Ansökningen om att få med de klinkbyggda träbåtarna på listan gjordes gemensamt av de nordiska länderna eftersom den här byggmetoden förr var dominerande förutom i Finland även i Sverige och Norge.
Men trots att träbåtstraditionen lever vidare i Finland är den på avtagande. Träbåtarna har sina entusiaster men i allmänhet börjar de vara en sällsynt syn i skärgården då nästan alla nöjes- och bruksbåtar numera byggs av andra material. Därför ses Unescos godkännande som en betydelsefull åtgärd för att hålla träbåtskulturen vid liv.

Göra träbåtar lockande

På Traditionscentret Kuggom vill man bära sitt strå till stacken och har delvis till följd av Unescos beslut startat ett nytt projekt. Syftet är att samla information om byggande och skötsel av träbåtar så att de på nytt kan framstå som attraktiva produkter även för en bredare publik.
– Tack vare moderna lim och andra material är en träbåt i princip lika lättskött som båtar av andra material. Bara man sköter om höst- och vårunderhållet är en träbåt väldigt hållbar, säger Verronen i ett pressmeddelande från Kuggom.
Till projektet hör att bygga upp en nätsajt eller portal med ett brett informationspaket till de träbåtsintresserade. Förutom skötselråd och information om var man kan bygga en egen båt ska sajten också innehålla kontaktinformation till träbåtsbyggare och till vinterförvaringsplatser där det finns personal med kunskap om träbåtar.
På Kuggom ska man också samla ritningar och byggschabloner till ett tjugotal träbåtsmodeller. Många är av den klinkbyggda typen men materialet omfattar även modernare båtmodeller.
– Den här samlingen kan användas av båtbyggarskolor, båtsniderier och även av privatpersoner som själva vill bygga en båt. I nuläget kan det vara svårt att hitta ritningar till traditionella träbåtar, ofta får man försöka hitta en redan existerande båt och ta måtten från dem, säger Verronen.

ANDRA LÄSER