Lagom branta backar lockar till snabba åk

I år har sportlovsfirarna inte haft brist på vare sig snö eller vinterkyla, och solen har också lyst från en klarblå himmel. På onsdagen var temperaturerna ännu helt okej för utelekar. Se härliga bilder från Borgbackens pulkabacke.

OLIKA STILAR. Ner för backen kommer man i varierande stilar. Här fartfyllt på bräde. Skratt och röda kinder hör till.
– Kallt, utropar Tatjana Nordman, inte har det ens varit kallt ännu.
Hon njuter i fulla muggar av det kyligt vackra vintervädret tillsammans med systersonen Toni Vesterback.
Tillsammans med Tonis mormor har de tagit sig till Borgbackens stora backe i Borgå för att fira en fartfylld sportlovsdag. Och de är inte ensamma . Backen kryllar av glada besökare med frostiga röda rosor på kinderna under den vackert blåa himlen. Vädret är närapå perfekt.
– Vi har inte hunnit med så mycket program, berättar Toni, för vi håller på att flytta, fortsätter han lite orolig över om alla hans bilar och lego får plats i hans nya rum.
Men den oron glömmer han snabbt då han slänger sig ut i den stora backen, ibland ensam, ibland delar han pulka med moster eller mormor.
Längre ner i backen, i sin glatt orange varma jacka, ligger Hugo skrattande på marken, efter en vurpa med pulkan. Han är på Borgbacken tillsammans med sin mamma.
– Så skönt att få vara ledig, speciellt då vädret är så underbart. Lite kallt, men solen värmer redan, säger Pamina Elho, och ger mera fart åt den skrattande Hugo.
– Vi har inte gjort så mycket speciellt. Njutit av små saker, vilat.
Det vill hon påminna oss om, att ta sig tid att vila upp, göra ingenting. Tillbringa tid tillsammans.
Och det gör många som tillsammans tagit sig till Borgbacken, där familjer, ungdomar och vänner är ute på vintrigt äventyr.
Borgbacken är ett vackert ställe. Och har vi glömt bort det, blir vi påminda om det av en nyinflyttad Borgåbo som nu under sportlovet besöker platsen för första gången. Hon påpekar att vi har en vacker stad med trevliga människor. Och när backen sakta fylls av både liten och stor, av glada skratt och nya möten kan man bara hålla med.

ANDRA LÄSER