Lappträsk dukade upp till parkfestival med flera dragplåster

Trollkarlen Kimmo Erkkilä blev publikmagnet på folkfesten i Klockarparken där framför allt barnfamiljerna trivdes.

Morfar Anders Källström kastade sig in i ponnytravet med barnbarnet Edward.
15.08.2022 14:28 UPPDATERAD 15.08.2022 21:49
Den tre dagar långa parkfestivalen i Lappträsk hade marknadsförts som ett evenemang för alla åldrar, och det bekräftades av programtablån med attraktioner främst riktade till barnfamiljer, medan musikurvalet markerat var ägnat att behaga en äldre publik. 
Däremot såg man knappast skymten av det segment av unga vuxna utan barn som under samma veckoslut trängdes på Flowfestivalen i Södervik i Helsingfors. Här hade alltså pensionärs- och barnvänliga Lappträsk solklart hittat sin egen nisch. I tre timmar bjöd familjen Kalenius på ponnyritt för småbarn, eller ponnykärra ifall det kändes skrämmande att sitta på en häst. Rutten var föredömligt kort, bara halvvägs in i Klockarparken, vilket gjorde köerna korta. Maria Kalenius hade också tagit med sig ett får som de allra minsta barnen kunde underhålla sig med.
– Vi har haft en strid ström av hugade ryttare hela tiden, säger Kalenius. Tre timmar är ungefär vad våra ponnyer klarar av utan att det blir för stressigt.
Barnfamiljerna njöt av trollkarlens konster som barnen förstod bättre än de vuxna.
När det blir hektiskt för ponnyerna uppmanar Maria Kalenius barnen att låta hästarna koppla av en stund genom att äta lite gräs. Kalenius har sitt stall i Hindersby, och hennes familj påträffas ibland också på travbanan i Lovisa, där dottern Adele har tävlat i ponnytrav. Nu är Adele med i Klockarparken och hjälper till att leda ponnyerna längs med den utstakade rutten. När lilla Edward Andersson med hjälm stegar upp i ponnykärran får mormodern höra att hon också kan sätta sig bredvid Edward om hon vill. Mormor tvekar, men däremot sätter sig morfar Anders Källström modigt bredvid barnbarnet.
– Det var skojigt, säger Edward glatt efter rundturen.

Trollkarlen populärast

Festivalarrangörerna hade riggat upp ett stort publiktält med scen i norra delen av Klockarparken. I tältet uppträdde artister av olika slag, men trollkarlen Kimmo Erkkiläs tvåspråkiga föreställning blev ändå den största publikframgången, möjligtvis för att just barnfamiljer i stora skaror flockade sig i tältet.
Att hålla rastlösa småbarns uppmärksamhet för en längre stund är alltid en utmaning, men här lyckades Erkkilä bra genom att ständigt visa hur de små förstod allt bättre än de vuxna.
– Nu ser jag att här också finns många vuxna i publiken, och ni som är barn vet ju att många vuxna tror att trollkarlar bara fuskar, säger Kimmo Erkkilä. De vuxna tror alltid de vet bättre, men vi trollkarlar fuskar inte utan trollar på riktigt.
Trollkarlen Kimmo Erkkilä lyckades få den modiga Kielo upp på scen för att assistera honom.
Därefter frågar Erkkilä om det finns något modigt barn i publiken som vågar komma upp på scen för att assistera honom. När en flicka vid namn Kielo vågar sig upp lovar trollkarlen att hon ännu kommer få rungande applåder.
Kielo får en mjukisboll i sin hand, medan magikern placerar den andra mjukisbollen i sin egen hand. Därefter strör de trollpulver över sina slutna händer, och när de öppnar händerna visar det sig att båda bollarna finns i Kielos hand, vilket också glatt verkar förvåna Kielo själv. De utlovade rungande applåderna låter inte vänta på sig. Så här fortgår föreställningen sedan i ständig interaktion med barnen som verkar förstå allt bättre än de vuxna. 
Efter föreställningen ställer sig trollkarlen utanför tältet för att forma ballongfigurer enligt barnens önskemål, allt från svärd till björnar. Tidvis blir kön av barn flera meter lång. Normalt skulle trollkarlen blåsa upp ballongerna själv, men på grund av coronavågen använder han sig nu av en handpump.
Akrobaterna från Kouvola fick ständiga applåder medan de uppträdde.
Mätt i antalet åskådare var Kimmo Erkkilä förmodligen festivalens mest lysande stjärna, men mätt i antalet applåder tog ändå gymnastikföreningen Tempo priset. Kouvolan Liikunta- ja voimisteluseura Tempos tävlingslag för akrobatisk gymnastik utförde fantastiska lyft, kast och individuell akrobatik som genererade ständiga ovationer från publiken.
Flera lokala medborgarorganisationer, som Östnylands 4H eller lokala Mannerheims barnskyddsförbund, deltog också i parkfestivalen där det fanns möjlighet att få personlig vägledning om frågor som framför allt äldre personer har svårt att hitta på internet.
Sångaren Marita Taavitsainen hörde till festivalens kändisar på nationell nivå.
Lappträsk förra kommundirektören Tiina Heikka klädde ut sig till en bångstyrig auktionsförrättare.

ANDRA LÄSER